JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysdioder och solenergi bäddar för en ljus framtid

Lysdioder och solenergi bäddar för en ljus framtid

Tillväxt, tillväxt och tillväxt. Det är Don Macleods mantrat när han besöker Europa för första gången efter att ha övertagit vd-stolen på National Semiconductors efter Brian Halla. Skräddarsydda lösningar inom framtidsområden som LED-belysning och förnybar energi är exempel på områden som ska få företagets tillväxtkurva att peka brant uppåt.
National Semiconductor har lagt ett extremt tufft år bakom sig. För ett år sedan meddelade företaget att en fjärdedel av arbetsstyrkan får lämna företaget och att två fabriker, däribland halvledarfabrik i Arlington, Texas, bommas igen.

Kvar är två halvledarfabriker och en test och monteringsfabrik i Malaysia. Trots detta hävdar Don Macleod att företaget inte har eller kommer att få leverensproblem när efterfrågan nu skjuter fart.

– För tillfället har vi 50 till 60 procents beläggning i våra fabriker, så några ledtidsproblem från oss behöver ingen oroa sig för. Istället är vi i en väldigt bra position för att skapa snabb tillväxt, säger han.

Och tillväxt är vad framtiden handlar om. Något konkret tillväxtmål slipper inte över Don Macleods läppar, men han pekar ut en mängd områden där företaget tänker jaga marknadsandelar.

– Lysdioder tror vi mycket på. Förra året omsatte vi mellan en och två miljoner dollar inom strömförsörjning av lysdioder, men om tre år kan det mycket väl handla om 100 miljoner dollar.

Inom förnybar energi – då främst smart styrning av solpaneler – ser han också en möjlighet att nå en omsättning på uppåt 100 miljoner dollar om tre år.

– National är ensamt inom detta område i halvledarindustrin idag, hävdar Don Macleod.

Det var för knappt ett år sedan som företaget släppte sin första produkt inom förnybar energi. Då handlade det om en modul, döpt till SolarMagic, som kan öka verkningsgraden hos vanliga solpaneler med upp till tio procent. Inom kort släpps en vidareutvecklad lösning för stora solpanelsparker, som just nu fälttestas i Spanien.

Fast det riktigt intressanta klivet tar företaget i nästa skede, då själva styrfunktionen integreras direkt i panelerna. För tillfället jobbar man med både asiatiska och europeiska företag med att ta fram panelintegrerade styrning. Och om tidsplanen håller ska en sådan lösning finnas tillgänglig innan årets slut.

Färre katalogprodukter och mer fokus på skräddarsydda lösningar samt systemintegration är receptet för framgång. Strategin gör dessutom att man tror sig slippa svängande volymer med ledtidsproblem som följd.

– För att nå högre upp i näringskedjan kommer vi att behöva addera en del specifik expertis inom exempelvis mjukvara och lysdiodsområdet. Mikroprocessorer och andra kärnor är det däremot lätt att licensiera, konstaterar Don Macleod.

Lättanvända webbverktyg och referensdesigner är andra metoder att nå ut till nya kunder, exempelvis inom belysningsområdet. En referensplattform för drivning av lysdioder som National utvecklat i samarbete med Arrow och Cree är ett sådant exempel.

– Paneltillverkare och belysningsföretag är inga typiska kunder till halvledarindustrin. De behöver hjälpmedel som gör att de lättare kan komma igång med sin konstruktion.

Samtidigt blir distributörerna en allt viktigare partner i detta scenario.

– Arbetsgången är avgörande, man måste jobba tidigare med distributörerna. De blir viktigare och viktigare för oss. Senaste kvartalet stod distributörerna för 60 procent av vår försäljning.

Men Don Macleod ser också tillväxtpotential utanför power management, som står för halva företagets omsättning. Analog signal-path är företagets andra stabila ben som representerar 40 procent av omsättningen. Här nämner han bland annat telekominfrastruktur och fordon, två områden med starkt fäste i Europa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)