JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnål mems för mobilen

Strömsnål mems för mobilen

Lång batteritid är centralt i bärbart. Samtidigt är det högsta mode att addera coola rörelseavkännande funktioner i mobiler. För att möta båda dessa krav släpper ST Microelectronic en treaxlig accelerometer som påstås förbruka 90 procent mindre ström än alternativen.
Mindre effektförbrukning och storlek är vad ST Microelectronic utlovar när företaget släpper sin senaste rörelsesensor, en treaxlig accelerometer som inte drar mer än 2 µA. Det kan jämföras med alternativen på marknaden som ST hävdar slukar runt 250 µA.

Den låga strömförbrukningen i kombination med ett fotavtryck på 3 x 3,1 mm gör kretsen som klippt och skuren för mobiltelefoner och annan konsumentelektronik, menar ST. En anledning till den låga strömförbrukningen är smarta funktioner som snabbt väcker kretsen för att sedan snabbt låta den återta sovläge.

Självklart är den låga effektförbrukningen en stor fördel när det gäller batteritid, men kretsen har även andra intressanta finesser. LIS3DH, som den kallas, har bland annat inbyggd temperaturavkänning och en integrerad trekanalig AD-omvandlare som gör det enkel att koppla samman accelerometern med exempelvis ett gyro. Utgången kan dynamiskt väljas till ±2g, ±4g, ±8g and ±16g (full skala).

Nykomlingen är ben- och mjukvarukompatibel med hela ST:s accelerometerfamilj LIS331. Prover finns medan volymer ska finnas tillgängligt i sommar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)