JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tektronix tillbaka i toppen

Tektronix tillbaka i toppen

Efter en svacka på några år har amerikanska Tektronix återigen ett oscilloskop i toppsegmentet som kan matcha konkurrenterna. Det handlar om DPO/DSA70000D som fått 33 GHz bandbredd och en maximal samplingshastighet på 100 GSa/s.
Tektronix, som är klart störst på oscilloskop, har de senaste åren blivit frånsprunget av LeCroy och Agilent när det gäller värstingmodeller. För att inte tappa förtroendet hos kunderna gick företaget för ett år sedan ut och berättade att nya modeller var på gång, och nu kommer alltså de produkterna.

Det handlar om DPO/DSA70000D som med hjälp av IBM:s kiselgermaniumprocess 8HP, för övrigt samma process som LeCroy använder, har bandbreden lyfts till 33 GHz och den maximala samplingshastigheten till 100 GSa/s. Oscilloskopet är fyrkanaligt men man får bara den maximala samplingshastigheten när två av kanalerna används. Däremot förändras inte bandbredden.

Tektronix hävdar att oscilloskopet har bättre prestanda än konkurrenterna. Det gäller bland annat stigtiden som är så bra att man kan karakterisera pulser kortare än 20 ps. Känsligheten är 62,5 mV över hela området, eller 6,25mV/div.

Dessutom framhåller Tektronix användarupplevelsen där instrumentet trots de enorma datamängderna svarar snabbt när man till exempel scrollar i insamlade vågformer.

DPO/DSA70000D kommer i fyra modeller med en bandbredd på 33 GHz eller 25 GHz och har en prislapp som startar på 202 000 dollar.

Som jämförelse kan nämnas att Agilents toppmodell Infiniium 90000X har 32 GHz bandbredd och en maximal samplingshastighet på 80 GSa/s. Dock gäller toppvärdena bara när två av de fyra kanalerna används (länk).

LeCroys oscilloskop Wavemaster 8 Zi-A (länk) har en samplingstakt på 120 GSa/s och 45 GHz bandbredd. Samma teknik används i modulsystemet Labmaster 9 Zi-A (länk) vilket ger upp till 5 kanaler med maximal prestanda. Nöjer man sig med 30 GHz bandbredd går det att få 10 kanaler.

På papperet ser LeCroy ut att behålla ledartröjan medan Tektronix klämmer sig in på en andraplats framför Agilent. I praktiken är det dock många fler parametrar som har betydelse när man ska köpa ett nytt oscilloskop.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)