JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äkta analog bandbredd till 32 GHz

Äkta analog bandbredd till 32 GHz

Med tillverkningsteknik och byggsätt från mikrovågsinstrumenten, bland annat AD-omvandlare i Indiumfosfid, har Agilent utvecklat ett oscilloskop med 32 GHz analog bandbredd och en samplingshastighet på maximalt 80 GSa/s. Projektet är det dyraste någonsin för ett digitalt instrument.
– Vi använder inte en DSP för att lyfta bandbredden och inte heller bandbreddsinterleaving utan har sann analog bandbredd mellan 16 och 32 GHz. Att lyfta upp bandet ovanför 16 GHz med signalbehandling ger ett väldigt brusigt resultat. Vi har halva brusnivån eller bättre jämfört med konkurrenterna., säger Robert Drollinger på Agilent med en tydlig känga till både Tektronix och LeCroy.

Brusnivån i det nya oscilloskopet Infiniium 90000X är 2,16 mV vid 50 mV/div mätt vid 32 GHz och jittret ligger på 180 femtosekunder.

– Och vad betyder det? Jo, att man inte behöver ställa lika höga krav på konstruktionen för att vara säker på att den uppfyller specifikationen, inflikar Agilents oscilloskopspecialist Peter Kasenbacher.

De nya oscilloskopen kommer i fem smaker med en bandbredd på 16, 20, 25, 28 och 32 GHz. Instrumenten är fyrkanaliga men med den maximala bandbredden halveras antalet användbara kanaler för alla modeller utom den enklaste med 16 GHz bandbredd.

Även den maximala samplingshastigheten påverkas av antalet kanaler. Med två kanaler får man maximalt 80 GSa/s vilket halveras när fyra kanaler används.

Minnet är på 32 megasampel som standard men kan byggas ut till 2 gigasampel. För den som behöver logikanalys går det att lägga till 16 digitala kanaler.

– Vi har hämtat mycket av tekniken från mikrovågsdivisionen, det gäller bland annat byggsätt med tjockfilmshybrider och AD-omvandlarna som liksom kalibreringskretsrna som tillverkas i Indiumfosfid., säger Robert Drollinger.

Agilent blir först av oscilloskoptillverkarna att ta till denna exotiska teknik och tillverkar kretsarna i en egen fabrik.

– Flera har tittat på det men det är en sak att tillverka några komponenter i ett lab och en helt annan sak att stabilisera processen så att den fungerar för kommersiell produktion., säger Robert Drollinger.

– Kiselgermanium som många av konkurrenterna använder går in i väggen runt 15 GHz och dessutom drar det betydligt mer effekt, säger Peter Kasenbacher.

För att kunderna ska få full bandbredd ner på kortet utan att behöva använda kontakter har Agilent tagit fram nya probar med 30 GHz. Precis som med oscilloskopen kan man börja med någon av de lägre bandbredderna och sedan uppgradera vartefter man behöver mer bandbredd. För probarna räcker det att köpa och ladda ned en nyckel för att låsa upp mer bandbredd. En nyhet är också att kalibreringsdata finns lagrat i proben.

Probar är dyra och därför har företaget tagit fram en adapter som gör att äldre probar går att återanvända med de nya oscilloskopen.

– Mjukvarupaketen är minst lika spännande som instrumenten. Vi har ungefär 40 olika paket vilket är mer än någon av våra konkurrenter. Med många av paketen kan man direkt testa om en produkt uppfyller standarden vilket är något som spar tid för kunderna.

Robert Drollinger nämner standarder som PCI Express, Serial ATA och SAS.

Priset för den enklaste modellen börjar lite drygt en miljon kronor medan toppmodellen med 32 GHz kostar en bit över två miljoner kronor i grundutförande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)