JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äldre i Västerås får en Giraff

Äldre i Västerås får en Giraff

”En fjärrstyrd Skype på hjul” - så kallas Giraff som är en modern form av hemtjänst som Västerås kommun nu ska erbjuda sina äldre. Fast egentligen handlar det om en kommunikationsrobot som kan styras från vilken pc som helst.
– Att Västerås nu gör denna satsning på e-hemtjänst känns som en del av en naturlig utveckling. Det är hög tid att börja använda lösningar som kan bli en förlängning av det mänskliga omhändertagandet och skapa både bättre kommunal ekonomi och höjd livskvalitet för brukarna. Det är verkligen ett winwin, säger Stephen Von Rump ,vd på  Giraff Technologies i ett pressmeddelande.

Satsningen innebär att kommunen erbjuder sina äldre olika former av e-hemtjänst, däribland Giraff som är en videosamtalsrobot som gör att användaren kan kommunicera med såväl hemtjänsten som nära och kära. Roboten kan köras och styras på distans från en vanlig pc. På robotens skärm ser vårdtagaren människan bakom pc:n. Vårdgivaren kan i sin tur se vad som finns framför skärmen, och kan med enkla musklick styra roboten dit vårdtagaren befinner sig.

Västerås kommun räknar med att cirka 10 procent av hemtjänstanvändarna kommer att välja någon av de tekniker som man nu erbjuder som komplement till ordinarie hemtjänst.

Men det är inte bara i Sverige som intresse finns för de svenska kommunikationsroboten.

– Giraff finns just nu i drift i åtta länder. Och intresset från omvärlden för denna tjänst är mycket stor. Vi har mött delegationer från Sydkorea, Kina, Japan och Israel som vill få mer information om Giraff. Det är ju också länder där äldreutmaningen är enorm, påpekar Stephen Von Rump.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)