JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Powerkiss ger PMA muskler mot Qi
Det finländska succéföretaget Powerkiss är ny medlem i det senast bildade nätverk för trådlös laddning av elektronikprylar. Powerkiss överger Qi-standarden för Power Matters Alliance.
Induktionsstandarden Qi, som bland andra Nokia använder i sina nya smarta mobiler, är den mest spridda tekniken för trådlös laddning med över hundra certifierade Qi-produkter.

Företagen som använder Qi-tekniken är medlemmar i Wireless Power Constortium WPC.

En konkurrerande sammanslutning är A4WP som vill gå vidare med magnetisk resonansteknik.

Också Power Matters Alliance utmanar WPC och Qi.

PMA grundades av Powermat Technologies och Procter & Gamble förra året för att försöka ena elektronikföretag och de offentliga miljöerna om en standard som gör att mobiltelefoner och surfplattor kan laddas trådlöst var man än är - på McDonalds, på flygplatsen, på hotellet, på restaurangen, på Starbucks eller något annat ställa där folk uppehåller sig och använder sina mobiler.

Att finländska Powerkiss, med sina snyggt designade tillbehör och många avtal på framför allt flygplatser och McDonaldsrestaruranger över hela Europa, nu går med i PMA ser organisationen som en framgång.

Powerkiss är en spinoff från Aalto-universitetets handelshögskola i Helsingfors 2007 och man håller fortfarande till på universitetets Design Factory.

Powerkiss har lockat till sig tunga namn från Nokia och andra stora finländska företag och fick sitt genombrott genom avtal med Helsingfors flygplats där det nu finns över 100 hotspots för induktiv, trådlös mobilladdning.

Det senaste avtalet är med McDonalds om att bygga in Powerkiss-hotspots i McDonaldsrestauranger över hela Europa.

Powerkiss idé är att bygga in induktionssändarna i möbler och markera laddningspunkten med en röd  ledlampa. Powerkiss kallar sändaren för Heart.

Den som vill ladda behöver bara plugga in den runda mottagarringen i mobilens laddningsuttag och lägga ringen runt ledlampan.

Med ringen runt hjärtat laddas mobilen lika fort som om man hade kopplat en sladd till ett vägguttag.

Här finns mer fakta om Powerkiss. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)