JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fördel Qi i trådlöst krig

Fördel Qi i trådlöst krig

Qualcomm, en av grundarna till uppstickaren mot induktionsstandarden Qi, den dominerande tekniken för trådlös laddning, viker sig och ansluter nu till Qi.
Qi är en standard för induktiv laddning som utarbetats av konsortiet Wireless Power Consortium WPC.

WPC bildades för fem år sedan av bland andra ST Ericsson, Samsung, Texas Instruments, Philips, Duracell och Sanyo. De gick samman för att skapa en standard för induktionsladdning döpt till Qi – uttalas som chi i tai-chi som är kinesiska och betyder livsenergi.

Qi slog igenom snabbt och i dag har cirka 170 företag anammat Qi-tekniken för totalt mer än 330 elektronikprylar – bland andra Google Nexus 7, Samsung Galaxy S4 och Nokia Lumia 1020.

Men för drygt ett år sedan bildade elektronikjättarna Samsung och Qualcomm alliansen A4WP – Alliance for Wireless Power med målet att skapa ett enklare och med flexibelt sätt att ladda trådlöst. Man fick med sig flera av de stora internationella elektronikföretagen som Texas Instruments och Intel.

A4WP vill tillåta en friare placering på laddytan genom magnetisk resonansteknik samt använda NFC för laddning.

Tidigare i år bildades ytterligare en konkurrerande allians, kallad PMA – Power Matter Alliance.

PMA bildades av Procter & Gamble för att förmå elektronikföretag att tänka offentliga miljöer när det gäller laddning av mobiltelefoner och surfplattor. Man ska kunna ta en hamburgare på McDonalds och få sin mobil laddad bara genom att lägga den på bordet.

Men WPC och induktionsstandarden Qi håller greppet och har nu fått Qualcomm att ansluta sig till organisationen och fått in en representant i styrelsen tillsammans med representanter för HTC, LG Electronic, Nokia, Panasonic, Sony, Texas Instruments, Toshiba och Verizon Wireless.

Länk till WPC:s officiella information.

Qi-standarden har nyligen accepterats av flera av de stora europeiska biltillverkarna – Audi, BMW., Daimler, Porsche och Volkswagen. Även Mercedes har aviserat anslutning till Qi under nästa år.

Läs mer i Elektroniktidningen om det trådlösa kriget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)