JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei tjuvstartade i Barcelona

Huawei tjuvstartade i Barcelona

MWC 2014 Den kinesiska telekomjätten Huawei, som konkurrerar med Ericsson om mobilnät och Samsung och Apple om mobiltelefoner, tjuvstartade mobilmässan i Barcelona med ett helt batteri nya mobilprylar.
I går eftermiddag visade Richard Yu, chef för Huaweis konsumentprodukter, upp fem nya prylar – en supertunn och lätt surfplatta på 7 tum, en ny smartmobil med 4,5-tumsskärm, en större surfplatta med 8-tumsskärm, ett smartarmband och en trådlös minirouter.

Richard Yu gjorde stort nummer av att den nya sjutumsplattan Mediapad X1 (bilden till höger) är så nätt att den går ner i innerfickan på kavajen utan problem.

Han tog Apples nya Ipad Mini och försökte. ”Titta vad stor den är. Känn vad tung den är”, sa Huaweichefen i sitt försök att utmana världens största surfplatteföretag Apple och Samsung.

Mediapad X1 är en så kallad phablet, i storlek mittemellan en "phone" och en "tablet", och följer helt dagens trend på mobilmarknaden – mindre surfplattor, större mobiler.

Mediapad X1 är enligt Huawei världens tunnaste sjutumsplatta. Och trots metallskal och batteri väger den bara 239 gram.

Också kameran utmärker sig med sin 13 megapixels Sony Exmor-sensor.

Den fyrkärniga Cortex A9-processorn på 1,6 GHz kommer från Huaweis egen chiptillverkare HiSilicon. Klockfrekvensen är högre än Qualcomms storsäljande Snapdragon S4 Pro på 1,5 GHz. Å andra sidan har den senare en mer avancerad kärna – Krait – som snarast motsvarar A9-efterföljaren A15.

Priset har satts till 399 euro när den börjar säljas i mars.

En billigare variant är 8-tumsplattan Mediapad M1. Den har lägre upplösning på skärmen och en klenare processor men ska å andra sidan inte kosta mer än 299 euro .

Den nya smartmobilen Ascend G6 (bilden nedan) med 4,5 tumsskärm, 5 mpx-kamera och 1,2 GHz processor får ett pris på 240 euro när den kommer ut på marknaden i maj.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)