JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola med system för smarta kort

Motorola har beslutat att inte bara göra mikrostyrkretsar till smarta kort utan även hela kort och systemlösningar.

Företaget planerar att kombinera sin expertis inom mikrostyrkretsar, inbyggda system, radiofrekvens- och tvåvägsradiokommunikation för att lansera flerfunktionskort för en rad olika tillämpningar. De första produkterna kommer i slutet av 1997.

Motorola, som ännu inte beslutat om man ska bygga sin egen tillverkningsenhet för smarta kort eller om man ska kontraktera ut tillverkningen, blir därmed konkurrent till många av sina kunder på styrkretsområdet. Företaget är ju världens näst största leverantör av styrkretsar till smarta kort, med för närvarande en 32 procentig andel av världsmarknaden.



Hålls isär


Enligt Motorola, som även planerar att licensera ut sin teknik till konkurrerande företag, kommer detta inte att vara något problem. Dels menar företaget att marknaden för smarta kort kommer att växa kraftigt och därmed bli stor nog för fler aktörer.

Affärsverksamheterna kommer desutom att hållas isär inom företaget så att divisionen för smarta kort blir oberoende av Motorolas halvledardivision. Båda enheterna kommer att samarbeta på strategiskt viktiga områden, som exempelvis standarder.

Motorola kommer framför allt att inrikta sig på kontaktfria smarta kort med höga säkerhetskrav. Företaget driver sedan förra året ett samarbetsprojekt på det området med Gemplus. Motorola siktar i första hand på den amerikanska marknaden, som i viss mån är jungfrulig mark. Smarta kort har ännu inte fått en riktigt bred användning i USA. Men under de närmaste åren väntas den amerikanska marknaden stå för 20 procent av den totala marknaden för smarta kort.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)