JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utlandet lockar blivande ingenjörer

Tre av tio blivande civilingenjörer har för avsikt att flytta utomlands efter sin examen, visar en undersökning från SACO. Det bidrar till att sätta press uppåt på de låga lönerna hos svenska storföretag, tror SACOs utredningschef Jörgen Ohlsson.

De stora teknikföretagens inflytande när det gäller att hålla nere ingångslönerna för civilingenjörer håller på att brytas. Det säger Jörgen Ohlsson, utredningschef på akademikernas fackorganisation SACO.

En av orsakerna går att utläsa i en attitydundersökning som SACO presenterar i dagarna: många blivande ingenjörer som kan få högre lön utomlands drar sig inte för att flytta. Av de sistaårsstudenter på civilingenjörsutbildningarna som svarat på SACOs enkät, skulle hela 84 procent kunna tänka sig att flytta utomlands under en längre tid, minst tre år.

- De två fenomenen som håller på att bryta sönder storföretagens dominans är att fler unga flyttar utomlands och att små kunskapsintensiva företag, som små konsulter, i genomsnitt betalar mer än Ericsson, Volvo och ABB, säger Jörgen Ohlsson.

- Lönen som rekryteringsargument blir allt viktigare. De stora kan inte bara ställa sig på torget och skrika "ge oss fler civilingenjörer".



Spänning och språkkunskaper


Nästan 40 procent av de blivande civilingenjörerna uppgav att de skulle kunna tänka sig att leva större delen av sitt yrkesverksamma liv utomlands.

Vad gällde mer konkreta planer uppgav hela 30 procent att de främst hade för avsikt att söka sig utomlands, framför att arbeta eller studera i Sverige. Hos de andra tillfrågade grupperna låg motsvarande siffra lägre, mellan 15 och 20 procent. Totalt svarade 1 100 personer på enkäten.

De som planerar att flytta uppger som främsta orsaker att det innebär en utmaning, att de vill arbeta internationellt och att de vill lära sig språk. Därefter kommer inkomstnivån och karriärmöjligheterna, som för hälften av dem som planerar att flytta utomlands har haft stort inflytande på beslutet.

Civilingenjörerna i andra länder än Sverige får en ingångslön som i snitt ligger 2 000 kronor i månaden högre än den svenska. Sedan ökar skillnaderna snabbt.



Allt fler flyttar ut


Tidigare erfarenhet av arbete eller studier utomlands är ofta en betydelsefull faktor bakom beslutet att söka sig utomlands.

- Man kan nog vänta sig en ökad utflyttning eftersom det är en ständigt ökande del av studenterna som skaffar sig den erfarenheten, säger Jörgen Ohlsson.

Bilden bekräftas av statistiken över hur många högutbildade som flyttar ut ur Sverige. Även om andelen utflyttare fortfarande inte är särskilt stor, så har kurvan pekat tydligt uppåt under början av 1990-talet.

För att vända utvecklingen tror Ohlsson att företagsklimatet i Sverige måste förbättras, bland annat genom förändringar i löne- och skattepolitik.

- Den delen av studenterna som flyttar exempelvis till ABB i Schweiz eller till Ericssons utländska delar innebär ju inget problem för de företagen. Men om vi ser det ur blågult perspektiv innebär det ju en dränering.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)