JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flextronics köper finländsk mobiltelefontillverkare

Kontraktstillverkaren Flextronics har köpt sin finländska branschkollega Kyrel EMS för 850 miljoner kronor. Kyrel är specialiserat på mobiltelefontillverkning, har drygt 900 anställda och omsatte 1,9 miljarder kronor förra året.


Det verkar inte finnas någon hejd på Flextronics uppköp. Efter att tidigare i år ha förvärvat Ericssons fabrik i Visby samt ABBs fabriker

i Västerås och Malmö sade visserligen vd Ronny Nilsson att det var slut på förvärven i Sverige. Men det gällde uppenbarligen inte utanför landets gränser, för nu ingår även finländska Kyrel i den stora Flextronicsfamiljen.

- Med Kyrel får vi en oerhört bra kompetens och kapacitet för tillverkning av mobiltelefoner, något vi inte haft tidigare. Nu är vi kompletta inom mobiltelefoni - vi fick ju basstationstillverkning genom Visbyfabriken, kommenterar Ronny Nilsson.

Kyrel tillhör de verkliga snabbväxarna i kontraktstillverkarvärlden. Företaget startade för trettio år sedan av nuvarande vd:ns fader, som hittills också ägt hela företaget. Under 1998 tredubblade man sin omsättning, från drygt 600 miljoner kronor till närmare 1,9 miljarder. Antalet anställda dubblerades under samma tid, från 450 till 900 personer.



Mobiltelefoner som specialitet


Man har specialiserat sig på telekom, i synnerhet mobiltelefoner, och största kunden är inte överraskande Nokia. Även franska Alcatel är stor kund - Kyrel har en fabrik

i Frankrike och två i Finland. För bara någon månad sedan invigdes en splitter ny 6 000 kvadratmeter stor fabrik vid huvudanläggningen i Kyröskoski utanför Tammerfors. Flextronics har tidigare inte haft någon tillverkning i vare sig Finland eller Frankrike.

Kyrel är Finlands näst största kontraktstillverkare, bara Elcoteq är större. Nu försvinner dock varumärket Kyrel, för att ersättas med Flextronics vinröda logotyp.

Hur stort kan då Flextronics bli?

- I Sverige är vi kompletta. Men

det finns mer i Europa som vi är intresserade av. Vi för inga konkreta förhandlingar, men i ett par länder skulle vi gärna ha mer närvaro, säger Ronny Nilsson.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)