JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hudiksvall får centrum för optik och fiber

Ett centrum för forskning och utveckling inom optisk fiberteknik och mikromekanik ska göra Hudiksvallsregionen till ett attraktivt högteknologiskt område.


Ericsson Cables är största sponsor i Hudikinstitutet, som är ett samverkansprojekt mellan Hudiksvalls näringsliv, Hudiksvalls kommun, Länsstyrelsen i Gävleborg, Ericsson Cables och Mitthögskolan.

Det nya institutet ska ägna sig åt fyra delar inom området optisk fiberteknik: utbildning, forskning och utveckling, intelligenta hus samt produktion och nätverksuppbyggnad. Redan i fjol togs det första steget inom utbildningsdelen i och med starten av en två-årig yrkesutbildning i optisk fiberteknik.

På produktsidan har man draghjälp av att Hudiksvallsbaserade Ericsson Cables ligger långt fram med fiberlösningar i datoriserade system och fiberlösningar för intelligenta hus, till exempel en lufttryckspistol som kan blåsa in fiber i hus på ett ögonblick.

Ingemar Höglund är verksamhetschef för institutet och kommer närmast från Mitel Semiconductor i Järfälla. Efter 30 års arbete i Stockholm och USA har han återvänt till sina rötter.

Vill locka företag


- Syftet med Hudikinstitutet är ju att utveckla bygden. På fem till tio års sikt ska vi bygga upp ett fungerande samarbete med högskolor inom och utom Sverige. Vi kommer ha ett välbefolkat institut med ett välutrustat labb som attraherar examensarbetare och doktorander med goda idéer, som i sin tur kan leda till nya företag, säger han.

Ingemar Höglund kommer också att lägga 20 procent av sin tid på Mitthögskolan i Sundsvall. Genom Mitthögskolan kommer också ett samarbete bedrivas med ACREO, tidigare Industriellt Mikroelektronik Centrum och Institutet för Optisk Forskning, i Kista.

Thomas Hedlund





Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)