JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Webbserver i en krets

Asictillverkaren Net Silicon presenterar en billig lösning för att koppla upp inbyggda system mot Internet.

I en systemasic har företaget integrerat den programvara och hårdvara som behövs för att implementera en webbserver.



Efterfrågan på enkel styrning av vardagselektronik över Internet har ökat enormt under senare år. Nu kommer en enkrets lösning från amerikanska Net Silicon som gör detta möjligt till ett lågt pris. För

en hundralapp kan man köpa en asic från företaget och implementera en webbserver i allt från skrivaren till diskmaskinen.

Det enda som saknas i kretsen är 0,5 Mbyte ROM och 0,5 Mbyte flashminne som istället placerats utanför kretsen för att rymma webbserverprogramvaran. Tillsammans med ett Ethernet-gränssnitt blir priset för Internetanpassningen då drygt femtio dollar.

- Detta är fortfarande en tiondel av priset för x86-kortbaserade lösningar, säger Net Silicons marknadschef Micheal Evensen vid sitt Sverigebesök.

Den nya asicen, som heter Net+Arm, innehåller en 32-bitars Armprocessor, realtidsoperativsystemet pSOS, samt alla nödvändiga protokoll för Ethernet och Internet. Kretsen har en 10-kanals DMA-styrenhet, två seriella portar och två parallella portar.



Minnet skall integrera


- Att licensen för operativsystemet ingår i paketet, gör att även kunder med lågvolymstillämpningar slipper höga licenskostnader, säger Micheal Evensen.

Inom ett par år hoppas företaget integrera minnet och samtidigt sänka priset ner till sextio kronor. Net+Arm finns med olika prestanda, beroende på kärnprocessorn. Den har redan använts i många skrivartillämpningar och Northern Telecom har utnyttjat den för tal-över-IP. Net Silicon representeras i Sverige av Celm i Huddinge.

Susan Kelly

www.netsilicon.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)