JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor CPLD håller tiden

Många makroceller, hög prestanda och korta utvecklingstider. Det är budskapet när kretsleverantören Vantis lättar på förlåten till sin kommande CPLD-familj Godfather.


- Det är mycket väsen på FPGA-marknaden, men marknaden för CPLD-kretsar växer faktiskt snabbare, säger Gordon Hands på Vantis.

Nu hoppas han dra uppmärksamheten till CPLD-marknaden med den nylanserade kretsfamiljen Godfather. Företaget utlovar upp till 1 024 makroceller i den inledande serien, systemprestanda anges till 150 MHz.

Godfatherarkitekturen är en vidareutveckling av företagets Mach4-familj. Grundelementet är makroceller grupperade i Superblocks, som vardera kan rymma 64-bitarsfunktioner. Fyra sådana block förbinds med en kopplingsmatris och bildar därmed ett segment. Ett antal segment kopplas sedan samman med en global kopplingsmatris.

Vantis har alltså adderat en andra förbindningsnivå. Skälet är att kiselytan ökar exponentiellt med antalet makroceller i traditionella CPLD-arkitekturer, eftersom de enbart har en kopplingsmatris. Konsekvensen blir dessutom ökade fördröjningstider. Företaget menar dock att man trots den extra förbindningsnivån lyckats behålla CPLD-kretsarnas signum: förutsägbar timing.



Korta ledtider eller prestanda


- Konstruktören kan välja mellan två typer av ledningsdragning. Om korta ledtider är viktigt väljer man Speedlocked och får fast förutsägbar timing, men om man prioriterar prestanda väljer man Performance, säger Gordon Hands.

Med Speedlocked-alternativet går alla insignaler via den globala kopplingsmatrisen. Detta spiller lite tid, men timingen blir oberoende av placering och ledningsdragning. Performance-varianten erbjuder förbättrad timing för de signaler som håller sig inom ett segment.

Ändrar man ledningsdragningen ändrar man alltså även timingen, vilket kan kräva en del pyssel vid omkonstruktioner. För att ytterligare vässa prestanda innehåller kretsarna två faslåsta slingor, PLL.

Godfather kommer att stödjas av Vantis programvara Design Direct, som har gränssnitt till många konstruktionsverktyg på marknaden.

Det dröjer dock ett bra tag innan kretsarna finns tillgängliga. De första provexemplaren ska finnas framme först i början av år 2000.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)