JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons demo blev produkt

Den interna plattformen B-pad för demonstration av Bluetooth gör succé på marknaden

En europeisk teleoperatör och en mobiltelefontillverkare är två stora företag som kommer att köpa demonstrationsprodukten B-pad från Ericsson Microelectronics.Kunderna vill modifiera apparaten till nya egna Bluetoothprodukter.
- De kommer att använda hela eller delar av konceptet och kanske också tillföra sin egen formgivning, berättar Magnus Eriksson, marknadschef för Bluetooth i företagen, från den lilla montern i Bluetoothpaviljongen på Cebitmässan i Hannover.

B-pad är uppbyggd kring Ericssons basbandsdator och Bluetoothradio för att visa hur komponenterna kan användas. Den lilla skärmen med tangentbord och komponenterna har kombinerats med program så att enheten kan surfa på internet eller via Wap, skicka e-post, styra maskiner eller spela spel trådlöst mot andra spelare.

Flera företag varje dag

Produktnamnet LPY 110 001/1 blev "B-pad" i internsnacket och när intresset visade sig vara stort från andra företag bestämdes det att den skulle visas upp på Cebit. Det blev succé.

- Det kommer flera företag varje dag som är intresserade av att använda vårt koncept, hävdar Magnus Eriksson.

Enheten kan antingen kopplas till Internet via lokala accesspunkter eller via en mobiltelefon med Bluetooth. Den kan även användas direkt mot en annan B-pad. På Ericsson tror man att den också kommer att bli intressant som styrenhet för trådlösa nät i framtidens bilar.

Inom kort kommer B-pad att ha den nya kompletta Bluetoothmodulen ROK 104 001 i sig. Den representerar Ericssons andra generation av tekniken, och smygvisades redan på den svenska mässan Elektronik/EP 2002.

Bara 15 x 10 millimeter, drygt hälften så stor mot tidigare, rymmer den både datordel med ARM-processor och radiodel. I stora serier kommer den att säljas för 15 dollar styck inledningsvis. I små serier är priset 25 dollar.

Tomas Carlsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)