JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nand-flash har redan sprängt Gigabitvallen

Tillverkarna av Nor-flash strävar mot Gigabitstorlekar - Nand-flash är redan där.
I mitten av september kunde Samsung visa upp provexemplar av de första 2 Gbit-flashchipsen tillverkade i en 90 nm-process. Några veckor tidigare började företaget volymproducera vad som beskrevs som marknadens första 1 Gigabitflash. De tillverkas i en 0,12 μm-process. Genom att montera fyra sådana chips vertikalt i samma kapsel kan man dessutom erbjuda vad som presenteras som den första 4 Gigabitkretsen.

Toshiba lanserade i början av september ett 1 Gbit flashchips tillverkat i en 0,13 μm-process. Provexemplar finns tillgängliga redan nu, volymproduktion startar före nyår.

Även om de flesta flashminnen som säljs fortfarande är av Nor-typ, så ökar marknaden för Nand-varianterna snabbast. Nor-minnena anses generellt ge bäst prestanda, och de har traditionellt sett ofta gjort tjänst som kodlagrare. Nand-minnena är i gengäld billigare att tillverka eftersom de kräver färre masksteg i kiselfabriken. De används ofta för att lagra stora datamängder i priskänsliga produkter.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)