JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lättare att korsutveckla

Det ska bli enklare att skriva programvara som fungerar på både servrar, pc och handdatorer som bygger på Intelprocessorer.Det något klumpiga mottot för projektet är "Write once, run best on Intel processors".
Det handlar om att ta fram nya plattformsoberoende programbibliotek (API:er), korskompilatorer och optimeringsverktyg för de parametrar som till sist ändå måste justeras för respektive plattform.

Den största praktiska skillnaden mellan plattformarna ligger i användargränssnittet. Därför har Intel tagit fram programbiblioteket IPP (integrated performance primitives) för multimedia och grafik.

Handdatorplattformen PCA (personal client architecture) har dåligt stöd för grafik. Den får extra hjälp av programbiblioteket GPP (graphics performance primitives) som är hårt optimerat för PCA och ska användas tillsammans med IPP.

Korsverktygen ska bli operativsystemsoberoende och kommer att finnas i populära utvecklingsmiljöer för målplattformarna Symbian, Palm, Windows och Linux.

Verktygen kommer aldrig att kunna ge tre plattformar serverade på ett fat. Programmet måste fortfarande uttryckligen ställa frågan vilken plattform det befinner sig på och anpassa grafik andra resurser till detta.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)