JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mässan i Göteborg kan kortas till tre dagar

Efter starka önskemål från utställarorganisationerna ser det ut som om mässan Komponent Elektronikproduktion i Göteborg i september nästa år kortas från fyra till tre dagar. Möjligen kommer mässan i gengäld att hålla öppet längre på kvällarna.
Sista mässdagen på såväl Komponentmässan i Göteborg som Elektronikmässan i Stockholm har av tradition varit minst välbesökt. Båda dessa mässor har också fått jobba allt hårdare för att hålla besökarantalet uppe, och i det rådande tuffa konjunkturläget har starka röster höjts för att stänga mässan redan på torsdagen och därmed minska antalet mässdagar från fyra till tre.

- Många utställare vill ha det så, och även Ericsson här i Göteborg är positivt till tredagarsalternativet säger mässans projektledare Annika Persson.

- Men beslutet är inte taget ännu. En del utställare är oroliga över att de skulle förlora kunder. Vi vill gärna stämma av med så många som möjligt innan vi bestämmer oss.

En möjlighet som diskuterats bland arrangörerna är att i gengäld hålla kvällsöppet de två första dagarna. Inte heller här är beslutet taget.

För utställarna skulle en tredagarsmässa förstås innebära att de fick åka hem en dag tidigare. Någon större besparing i mässkostnader blir det dock inte - taxan är densamma oavsett antal dagar. Enligt Annika Persson är detta det normala förfarandet när mässor kortas av.

Sannolikt kommer mässan också att byta namn. "Komponent Elektronikproduktion" täcker inte allt vad mässan innehåller, och är enligt arrangörerna inte heller något namn som attraherar nya besökargrupper.

- Vi tar gärna emot namnförslag, säger Annika Persson.

Trots konjunkturläget är mässans bokningsläge på samma nivå som vid motsvarande tidpunkt för förra mässan. Det innebär att 160 företag har bokat plats motsvarande två tredjedelar av mässytan. Av dessa är det bara något tiotal vars bokningar är preliminära. Som jämförelse kan nämnas att sist fanns 384 företag på plats.

Redan klart är att mässan kommer att ackompanjeras av mikrosystemkonferensen Coms (se nedan) och de årliga mönsterkortsdagarna MQS Nordic Days. Gratis seminarier, paneldebatt och Heta Stolen hör också till de återkommande attraktionerna.

En nyhet är att inbyggda system får en egen del av mässan. Detta inte minst på grund av att IM-föreningen numera stoltserar med en egen sektion kallad Embedded Technology.

- Här har ett tiotal företag redan anmält sitt intresse, och vi hoppas på uppåt 50 utställare i denna kategori, säger Annika Persson.

Bland nyheterna märks också att mässan satsar på sju teman: Bluetooth, telematik, medicinelektronik, militär elektronik, optoelektronik, levande produktion och industridesign.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)