JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH fixar riskkapital
Startar egen fond för att hjälpa nystartade teknikföretag

Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, startar en egen riskkapitalfond, KTH Seed Capital, som ska investera i högteknologiska företag när de fortfarande är i sin linda. 127 friska miljoner pumpas in i fonden och pengarna kommer från Industrifonden, Wallenbergsstiftelserna samt SEB Företagsinvest.
KTH har sedan några år tillbaka ett helägt holdingbolag, KTH Holding, med uppgift att förvalta de företag som högskolan äger. Holdingbolaget har två uppdrag, dels att ta hand om KTH:s långsiktiga ägande, och dels att ta ägarandelar i de nystartade företag som uppstår ur högskolornas teknologiprojekt.

- I stället för att själva investera pengar i nystartade teknikföretag, så delegerar vi nu den uppgiften till riskkapitalfonden. Då blir den delen av verksamheten mycket mer professionellt skött, säger Peter Holmstedt, vd för KTH Holding.

Den nybildade riskkapitalfonden KTH Seed Capital drar igång sin verksamhet den 1 november. Vd blir Jakob Svärdström, som närmast kommer från riskkapitalfonden Springboard Capital.

- Det här har vi jobbat för i flera år, säger en nöjd Peter Holmstedt. För ett år sedan kom vi igång på allvar med att diskutera med de här finansiärerna.

Av de 127 miljoner kronor som investeras av riskkapitalfonden står KTH Holding för blygsamma två miljoner.

- Men två miljoner kronor är enormt mycket för KTH, påpekar Peter Holmstedt. Vi har byggt en kommersiell fondstruktur, och då måste vi också stoppa in lite pengar. Sådant är regelverket.

Det är KTH Holding som är komplementär för fonden, vilket innebär att deras ägarandel och ansvar inte bestäms av hur mycket de har investerat.

I och med att man lagt grunden till KTH Seed Capital anser Peter Holmstedt att KTH Holding tagit ett mycket aktivt ansvar för sitt uppdrag. Nu hoppas han på att politikerna tar sitt ansvar.

- Vi löser bara en del av finansieringsproblematiken. Fonden kan inte gå in förrän det finns ett aktiebolag, eftersom man får aktier i utbyte för sin investering. Jag tycker att det borde finnas någon form av kommersialiseringsansvar. Istället för bidrag borde högskolan få ett kapital från staten, att använda just för den tidiga finansieringen. Sedan ger man högskolan eget ansvar för att kapitalet förräntas.

Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)