JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Anders Lundberg
vd för Lumentis, det svenska fiberoptikföretaget som just sålt en stadsnätslösning till 3G-operatören Hi3G.
Vad är det som har hänt?
- Hi3G är ett av många företag som bygger nät för 3G. Mobiloperatörerna står inför en ny situation, eftersom gamla trafiktyper måste kunna kombineras med nya sorters datatrafik. Då räcker inte traditionella lösningar till. Vårt fiberoptiska DWDM-system gör att man kan kombinera gamla och nya format, och även sådana format som kommer i framtiden.

Hur kan du veta att det går att kombinera med format som inte finns ännu?
- Standardiseringscykeln för nya produkter är flera år. Vi vet redan nu vilka produkter som kommer om 3-4 år. Så länge det handlar om digital trafik som går över optisk fiber, så är det inga problem.

Är det ett testsystem ni levererat eller kommer det att användas som det är?
- Det går i operativ drift redan nu, och kommer att gå i skarp drift
från jul i år. Vi på Lumentis har varit inkopplade sedan i våras. Nätet installerades i maj, togs i drift i olika steg, och sommaren ägnades åt acceptanstest.

Är ni huvudleverantör till Hi3G:s svenska 3G-nät?
- Vi är en av huvudleverantörerna. Man kan dela in nätet i flera beståndsdelar. Dels ett 3G-radionät, som kommer från Ericsson. Vi har levererat transportlösningen, det vill säga det som ska transporteras mellan mobilsystemen. Det är ett helhetsåtagande från vår sida, som omfattar både installation, service och dygnetruntsupport.

Fick ni betalt för jobbet?
- Vi fick betalt, det här är ingenting vi skänker bort. Det vi kan er-
bjuda våra kunder är besparingar och flexibel nätuppgradering allteftersom trafikbehov av olika sorter uppstår. Vi har halverat kostnaden för transportlagret för mobila nät, något som normalt utgör 10-20 procent av den totala nätkostnaden. Det här är en besparing som kunden dels märker av direkt och sedan löpande i och med att vi också har eliminerat en del traditionell utrustning som annars måste underhållas.

Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)