JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Memsgyro samsas med elektronik
Liten, billig, noggrann och tillförlitlig. Så beskriver Analog Devices sitt nya gyroskop som förenar memsteknik och signalbehandling på samma chips.
Analog Devices producerade nyligen sin 100 miljonte accelerometer i memsteknik, mikroelektromekaniska system. Nu använder förtaget samma kiselprocess för att tillverka memsgyron som förenar en rotationshastighetssensor med signalbehandling på ett och samma kiselchips.

- Det är marknadens första och enda fullt integrerade gyro, säger David Krakauer på Analog Devices memsdivision.

Liksom alla gyroskop mäter det hur snabbt ett objekt roterar. Informationen kan användas för att lösa ut krockkuddar i voltande bilar, förbättra tillförlitligheten hos navigationssystem eller för att stabilisera rörliga föremål som bilar, antenner eller flygplan.

Analogs nykomlingar utnyttjar Coriolisaccelerationen för att ge en elektrisk utsignal proportionell mot rotationshastigheten. Företaget har faktiskt placerat in två gyron på varje chips och mäter differentiellt för att öka robustheten. Kretsen ska stå emot vibrationer och stötar såväl som gravitationskrafter på 2000 g. Det har till och med skjutits ur en kanon och överlevt.

Litet och snålt

- Gyrot är minst och effektsnålast av alla kommersiella gyron i sin prestandaklass, säger David Krakauer.

Minst betyder i det här sammanhanget 7 x 7 x 3 mm i en vanlig BGA-kapsel, och gyrots sida är bara 1 mm. Strömförbrukningen för hela kretsen ligger på 5 mA vid 5 V.

Dessutom sägs priset vara lågt. Till att börja med kostar gyrot 30 dollar stycket i kvantiteter om 1000. På fem års sikt ska styckepriset vara nere i 10 dollar, vilket kan öppna dörren för nya tillämpningsområden.

- Vi tror att gyron kommer att ta plats en massa nya tillämpningar som vi inte ens kan föreställa oss idag, säger David Krakauer optimistiskt.

Analogs nykomling kommer i två smaker: ADXRS150 och -300. Den förstnämnda mäter 150 grader/sekund och ger en starkare utsignal, medan den andra mäter 300 grader/sekund och ger en svagare utsignal. Båda finns i provexemplar nu, volymproduktion ska starta före nyår.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)