JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avlasta nätverksprocessorn

Först kom nätverksprocessorn som skulle underlätta och snabba upp paketförmedlingen i routrar och växlar. Nu behöver även den hjälp, och Cypress lanserar sin stödprocessor Vichara, som framför allt minimerar busstrafiken, som blivit ett problem.
En IP-adressuppslagning kan kräva rätt många transaktioner mellan en nätverksprocessor och minnet, särskilt om policybeslut som tjänstekvalitet ska fattas.

LA-1-bussen, som håller på att bli de facto-standard för denna typ av tillämpningar har 16 bitars databredd, och används både till rena uppslagningar och andra minnesrelaterade funktioner. Vid IP över SDH med 10 Gbit/s blir enligt Cypress belastningen av bussen lätt 95 procent bara av uppslagningarna. 40 Gbit/s blir en omöjlighet.

- Det här är ett verkligt problem som vi ser hos våra kunder i dag, säger Rich Kapusta på Cypress.
Cypress lösning är en hjälpprocessor som sitter mellan minnet och nätverksprocessorn. Hjälpprocessorn kan hantera komplicerade instruktioner, vilket gör att det som krävde ett antal transaktioner mellan processor och minne kan hanteras med en enda mellan processor och hjälpprocessor.

Tre fjärdedelar av lasten bort
Vichara, som hjälpprocessorn heter, kan också hantera uppslagningar beroende av varandra (om X så Y) vilket ytterligare minskar trafiken fram och tillbaka över bussen. Enligt Cypress egna mätningar minskar belastningen på LA-1-bussen till en fjärdedel med Vichara, och därmed har man blivit av med en flaskhals i konstruktionen av nätverksutrustning för 10 Gbit/s och över.

Vichara finns inte på riktigt. Först om ett år kommer det att finnas färdiga komponenter att tillgå, men Cypress lovar simulationer åt konstruktörer i början av nästa år.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)