JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Neddragningarna slår direkt

KTH och Chalmers drabbas direkt när Stiftelsen för strategisk forskning drar ner sitt anslag till svensk mikroelektronikforskning.
- Läget är ganska allvarligt för oss nu när vi inte får pengar till det forskningscenter som vi ansökt om, säger Per Delsing, professor i experimentell fysik med inriktning mot tunnling och enelektronik på Chalmers.

Hans forskargrupp har tillsammans med ytterligare några forskargrupper bland annat försörjts via ett forskningscentrum som Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, anslog pengar till för fem år sedan. Det gamla centret har tilldelats 5 miljoner kronor per år och aktiverat runt tio doktorander, men till årsskiftet upphör anslaget och något nytt kommer inte att ta vid. Flera doktorander står därmed utan finansiering.

- Det är mycket problematiskt eftersom SSF praktiskt taget är den enda finansiären inom mikroelektronik. När stiftelsen drar ner finns det ingen som kan ersätta bortfallet, säger Per Delsing.

Även Hannu Tenhunen, professor i elektroniksystemkonstruktion på KTH, har en tung tid framför sig. Dagens anslag från SSF på mellan 8 och 10 miljoner kronor per år upphör vid årsskiftet. Det betyder att 14 doktorander kommer att stå utan finansiering i januari.

- Det är inget fel att några måste dra ner på sin verksamhet. Men jag är mycket ledsen för att det händer i tider då det inte finns några mottagare av dem som måste gå, säger Hannu Tenhunen.

Tajmingen är med andra ord extremt dålig. Inte minst med tanke på att även KTH dras med ekonomiska problem. Högskolan har inga marginaler och
inte rätt att låna pengar till sin forskning.

- Problemet just nu är hur de som är kvar ska överleva under nästa år.
EU-projekten som vi ansöker om att vara med i kommer att generera pengar tidigast under våren 2004.

Faktum är att Hannu Tenhunens huvuduppgift numera är att jaga pengar, inte forska. Omkring 60 procent av hans tid går åt till att fylla i olika ansökningar. Men trots detta är han bara ganska oroad för sin egen skull.
- Jag känner mycket större oro för Sverige. Nu slaktar vi forskningsverksamhet i världsklass. Det tar 10 till 15 år att återta den positionen.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)