JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Seriella PCI Expressinte bara för pc

Intel vill se PCI Express i kommunikationsutrustning

Det finns fler skillnader mellan PCI och dess efterträdare PCI Express än att den senare är seriell. Med tillägget Advanced switching blir PCI Express en utmanare till de bakplansbussar som används i kommunikationsutrustning.
Framtidens bussar är seriella, så även pc-bussen. Parallella PCI ska ersättas av seriella PCI Express, tidigare känd under andra namn: Arapahoe, 3GIO och PCI 3.0. Seriell kommunikation ger på sikt högre datahastigheter. Det är det viktigaste skälet till utvecklingen.

Andra skäl är att antalet kapselben minskar och att ledningarna i kretsarna tar mindre plats och ger större friheter till layout.

PCI Express är inte bara till för persondatorer, bärbara datorer och arbetsstationer. Intel, som driver standarden, vill gärna se PCI Express också i servrar, inbyggda system och i kommunikationsutrustning.

I persondatorn är PCI Express framtid säkrad i och med Intels stöd. Företaget utvecklar just nu en pc-arkitektur kallad Big water, med PCI Express som kitt. Nyckelordet är modularitet. Pc:n ska bestå av mindre moduler, inpluggade i varandra eller ihopkopplade med kablar. Modulerna ska kunna bytas under drift. På serversidan är det PCI-X som utmanas av PCI Express. PCI-X 2.0 är den senaste och gissningsvis sista standard som är hårdvarukompatibel med gamla PCI.

Den stora kretspakettillverkaren Serverworks tycker att PCI-X 2.0 håller i några år ännu och fortsätter koncentrera sig på den i väntan på högre klockfrekvens i PCI Express. Grafikbussen AGP hotas av PCI Express på sikt. AGP:s troligen sista version heter AGP8x. PCI Express behöver 16 kanaler för att övertrumfa prestandan hos AGP8x.

PCI Express är med tillägget Advanced Switching också ett alternativ för kommunikationsutrustning som basstationer, routrar och koncentratorer.

Här finns en motståndare i form av Intelkonkurrenten Motorolas Rapid IO. Tundra kommer att fortsätta bygga växlade bakplan på Rapid IO.

Men företag som idag konstruerar PCI-grundade bakplan tänker växla över till PCI Express. Det gäller till exempel Stargen och PLX, som själva är med och utvecklar PCI Express.

Det som lockar är den högre bandbredden. Funktionaliteten i Advanced switching har de redan i sina egna protokoll.

De första komponenterna som annonserats, inför 2003, är bryggor till de gamla bussarna. Under 2004 kommer PCI Express att börja tillämpas i produkter, men under lång tid kommer tekniken att samexistera med sina föregångare.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)