JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PCI Express är ett växlat nätverk

PCI Express nöjer sig inte med att vara en simpel periferibuss. Det är ett nätverk med funktioner som byte under drift och trafikprioritering.
De första PCI Expressprodukterna använder bara en kanal med datahastigheten 2,5 Gbit/s i båda riktningarna.

Standarden definierar upp till 32 parallella kanaler, vilket ger 2 x 2,5 x 32 = 160 Gbit/s i maximal kapacitet. Vid pass år 2006 räknar man med att kunna åtminstone dubblera klockfrekvensen.

Kanalerna utgör inte en synkroniserad parallellbuss, de är separata seriella förbindelser. Sändaren fördelar trafiken byte-för-byte till varje kanal på samma sätt som man delar kort ur en kortlek. Mottagaren ordnar dem till en serie igen.

Ickesynkroniciteten betyder att ledningarna kan vara olika långa, vilket tillåter mer kreativ layout på kretskortet.

Minsta kontaktdonet för Express är 36-poligt. Fyra poler är för differentiell signalering in och ut, övriga är för strömmatning, referensklocka, JTAG och annat smått och gott.

PCI Express kommer att användas i kommuniktionsutrustning. Nödvändiga egenskaper som strömsparning, monitorering och byte under drift finns som grundfunktioner. Men dessutom behövs ett tillägg kallat Advanced switching (AS). Det förvandlar PCI Express till ett växlat nätverk med avancerade funktioner.

AS-nätet ska användas för att förbinda komponenter inom ett enda system, "inside the box". För klusterkonstruktioner, som SAN-nät, används protokoll som Infiniband eller gigabit Ethernet. Ett PCI Express-nät med tillägget AS, kan delas upp i flera adressrum med olika värddatorer. Noderna kan tala direkt med varandra via växeln eller skicka gruppmeddelanden till varandra (multicast och broadcast).

Det går också att reservera kapacitet i virtuella kanaler, vilket är nödvändigt för att kunna ge trafikgenomflöden med garanterade fördröjningar.

Programkompatibel med PCI

AS är också användbart i en persondator. Man kan tänka sig ett scenario med persondatorn som navet i en härva av hemmavideo, digitala kameror, bluetoothmobiler och MP3-spelare. Trots trafikkaoset kan video strömma i en virtuell kanal genom nätet utan att hacka.

En version 0.9 av AS ska vara klar till fjärde kvartalet i år och innan året är slut ska AS överlämnas till PCI-SIG. AS kommer också att föreslås som en PICMG-standard för växlade bakplan.

PCI Express är programvarukompatibel med PCI, det behövs inga ändringar i operativsystem eller drivrutiner för att börja använda PCI Express.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)