JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu börjar kriget om PC-mobilen

Runt hela världen börjar nu mobiloperatörerna beställa Microsoftmobiler till sina nät. Först ut är Orange i Storbritannien.Mobiltillverkarna bjuder motstånd med det egna operativsystemet Symbian.
Microsofts mobilpremiär sker i början av november. Då startar försäljningen av den första mobiltelefon som använder Microsofts operativsystem Windows CE.
Det är Storbritannien som blir det första slagfältet i kriget mellan Microsoft och de stora etablerade mobiltillverkarna.

Nokia, Sony Ericsson och Motorola, med flera, är rädda att pc-programjätten ska utöka sitt skrivbordsimperium till mobilvärlden, och lovar varandra dyrt och heligt att inte använda Microsofts operativsystem i så kallade "rika" mobiltelefoner, som är en blandning mellan mobiltelefoner och handdatorer.

Alliansens motvapen är det egna operativsystemet Symbian, som till exempel används i de kommande modellerna Sony Ericsson P800 och Nokia 3650 (läs mer i ET 2/2002 om striden mellan Symbian och Microsoft).

Microsofts strategi, när kärleken till mobiltillverkarna är obesvarad, är att fria till operatörerna. Tio operatörer har hittills sagt ja, och släpper in Microsoft på mobilmarknaderna i Europa, USA och Asien.

Första är Orange i Storbritannien. Mobilmodellen heter SPV (sound, pictures, video) och kostar cirka 2 600 kronor tillsammans med ett tolvmånadersabonnemang hos Orange.
Smartphone heter den variant av Windows CE som används i SPV.

Under veckorna som följer kommer Orange att lansera SPV i Danmark, Frankrike, Holland och Schweiz. Därnäst står Belgien, Slovakien, Rumänien och Thailand på tur.

Amerikanska operatören AT&T planerar Smartphone-mobiler till mitten av 2003.
Logotypen på SPV säger "Orange". Men den generiska hårdvaran är byggd av Taiwanesiska HTC (High Tech Computer) i den referensdesign som Microsoft tagit fram tillsammans med Texas Instruments.
Den mest namnkunniga mobiltillverkare som planerar en Smartphone är Samsung, som var den tredje största mobiltillverkaren år 2001.

Men Samsung garderar sig genom att även bygga en Symbian-mobil. Och företaget har redan idag en handdatormobil som använder det klassiska handdatoroperativsystemet Palm OS.

- Det finns idag ingen teknologi som är helt överlägsen den andra. Vi inriktar oss på de största för att sprida riskerna, säger Michael Alström, Product Marketing Manager på Samsung.

Han påminner om striden mellan videoformaten VHS, Betamax och Video2000

- Det var till slut bara en som blev den egentliga vinnaren. Samsung måste säkerställa att vi har kunskap på fler teknologier än en.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)