JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Business Week hyllar Hellström

Den amerikanska affärstidningen Business Week ägnade i förra veckan en omslagsartikel åt Ericssons bekymmer och vd Kurt Hellströms ansträngningar att åtgärda dem.
"Svenskarna kanske tycker att Hellströms medicin är svår att svälja. Men för Ericsson finns inget val."
Så summerar Business Week sin stort uppslagna analys av Ericsson i förra veckan. Tidningen konstaterar att Hellström "kan vara Sveriges mest hatade man" efter alla neddragningar och skriverier i kvällspressen. Men Business Week framhåller hans förvisso kärva humor och upphöjer hans hårdhet till en dygd.

Tidningen framhåller att han leder en omstöpning som för tanken till IBM på 1990-talet, men att Hellström går ännu längre. Från att ha varit ett produkproducerande bolag ska en tredjedel av intäkterna komma från tjänster. Från att ha tillverkat det mesta i egen regi har så gott som all produktion lagts ut på underleverantörer. En stor del av FoU-verksamheten görs idag utanför Ericsson - Business Week poängterar särskilt programvaruutvecklingen hos indiska underleverantörer. Enligt tidningen är allt detta bra och nödvändigt, liksom att licensverksamheten av Bluetooth och mobilplattformar är rätt väg att gå trots att intäkterna därifrån än så länge är blygsamma. "Svenskarna hyr ut sina kronjuveler", skriver man, och konstaterar att Ericsson har ytterligare 10 000 patent som kan visa sig lukrativa att licensiera ut.

Det riktigt stora frågetecknet för Ericsson, enligt artikeln, är om Hellström har den tid som krävs för att få ordning på affärerna. Man har inget att anmärka på vare sig riktning eller tempo, men på frågan om detta räcker lämnar man inget svar.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)