JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även ADC Altitun läggs ned

Cisco Photonics och ADC Altitun läggs ned, Optlillion kämpar mot klockan, Zarlink slimmas och Ericsson Opto hårdbantas inför en trolig försäljning.
Det som för två år sedan var en svensk framgångssaga av aldrig tidigare skådad magnitud ser ut att få ett mycket snöpligt slut. I Ciscos senaste sparprogram får den svenska utvecklingsverksamheten stryka på foten. Det 30-tal personer som återstod av före detta Qeyton sägs upp. Produkterna för fiberoptiska stadsnät kommer docka att leva vidare inom Cisco men utvecklingsverksamheten försvinner från Sverige.

Lika illa går det för ADC i Järfälla. Efter en utdragen dödskamp har processutrustningen i halvledarlabbet stängts av och den sista oktober fattades det definitiva beslutet om nedläggning. Företaget hade då misslyckats med att hitta en köpare till den avstämbara laser man betalade drygt sju miljarder kronor för i maj år 2000.

Cisco hostade upp en knapp miljard mer för Qeyton när det begav sig under IT-yran för två och ett halvt år sedan.

Tongångarna är lite mer positiva hos Optillion, i Kungens Kurva söder om Stockholm, som visserligen sagt upp ytterligare 40 personer, 20 inom produktion samt 20 inom administration och utveckling.

Företaget har lyckats ta in 140 miljoner kronor i en tredje finansieringsrunda. Investeringen görs av de befintliga ägarna Crescendo Ventures, Cisco Systems, ITACT och Investor, genom Investor Growth Capital. Totalt har man nu satsat 700 miljoner kronor i Optillion.

Företagets vd Patrik Evaldsson räknar med att pengarna ska räcka fram till mitten av 2004 då marknaden sändtagare till 10 Gbit-Ethernet förhoppningsvis ska ha tagit fart och företaget kan uppvisa vinst.

Optillion har tidigare i höst lagt ned utvecklingsavdelningen i Göteborg. Fyra av forskarna därifrån får nu anställning på kompetenscentret Chach på Chalmers genom en räddningsaktion av Vinnova.

- Vi ställer upp med fem miljoner till Chalmers och lika mycket till KTH, säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Vinnova.

- Pengarna ska räcka till den sista juni nästa år och är inte ett riktat stöd till Optillion. Tanken är att forskningsresultaten ska komma hela branschen till godo.

Högskolorna ska samarbeta kring höghastighetselektronik och fotonik för fiberoptisk kommunikation över 100 gigabit per sekund. Chalmers kommer att fokusera kring högfrekvent kretsdesign i sändtagaren, dispersionseffekter inom fiberoptisk transmission samt delvis på fotodetektorn och byggsätt. KTH kompletterar med snabba modulatorer och halvledarlasrar, såväl kant- som ytemitterande och Optillion bidrar med insatser i projektledarskap och naturabidrag.

Inte heller Zarlink, före detta Asea Hafo, går oskadda genom stålbadet. Företaget har varslat 10 procent av personalen, eller 24 personer i Järfälla.
- Bolaget befinner sig i en fas där stora utvecklingsprojekt pågått under en tid och marknaden är försenad. Nu justerar vi kostymen till det läget, säger Tsviatko Ganev som är vd för det svenska dotterbolaget.

Varslet berör både optosidan och de medicinska asicarna.

- Ungefär hälften av de varslade jobbar med utveckling, 35 procent med produktion och 15 procent med administration.

Ericsson optokomponenter, som samlats i bolaget Ericsson Optoelectronics, hänger fortfarande i luften. Man har uppenbarligen gått bet på att hitta en extern köpare till hela verksamheten. Enligt obekräftade uppgifter har ledningen också räknat på ett utköp men funnit att kalkylen inte håller.

Samtliga 200 anställda varslades redan i maj och på sensommaren kom en första omgång uppsägningar. Nu pågår ytterligare personalneddragningar för att få rätsida på den förlustbringande verksamheten och för att göra verksamheten mer attraktiv för en potentiell köpare.

Ericsson Optoelectronics vd Bo Andersson har avböjt att kommentera uppgifterna.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)