JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processorkärna stoppar inkräktare

Mips har tagit fram en licensierbar processorkärna som ska göra smartkorten säkrare.
Processortillverkaren Mips Technology hävdar att man utvecklat världens säkraste licensierbara processorkärna, kallad MIPS324KSd.
Den nya kärnan har 32 bitar, klockas med 200 MHz och är baserad på företagets senast lanserade MIPS32-arkitektur. Tanken är att kärnan ska användas i smartkort, digitala tv-mottagare, för säker datalagring och andra tillämpningar där det är viktigt att informationen skyddas mot oönskad åtkomst.

Den inbyggda säkerheten hos 4KSd har sitt ursprung i flera olika finesser. Bland annat har kärnan en enhet för säker minneshantering, som delar upp tillämpningarna och skyddar känsligt data inom respektive tillämpning. Samtidigt har den ett så kallat anti-hacker-skydd.
Processorkärnan kan generera krypterings- och dekrypteringsnycklar för krypteringsalgoritmerna RSA, DES, AES och elliptisk kurva. Flera tillämpningar kan köras parallellt och samtidigt utnyttja olika dekrypteringsnycklar.

Genom att all kryptering görs i programvara behövs ingen hjälpprocessor, vilket minskar effektförbrukningen och storleken på chipset. När kärnan klockas med 200 MHz levererar den 270 Drystone mips, medan effektförbrukningen är 0,18 mW per MHz.
Kärnan är anpassad för att tillverkas i en 0,13 μm-process och upptar endast 0,7 mm2, plus cacheminne. Den finns redan tillgänglig och stöds av Mips utvecklingsverktyg.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)