JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Energi ALLA TAGGAR

Nilar till börsen: Batteribolaget värderas till 3,1 miljarder

I höstas lånade den Europeiska Investeringsbanken ut en halv miljard till svenska Nilar som utvecklat ett nickelmetallhydridbatteri för stationära tillämpningar. Nu vill företaget ta in ytterligare 750 miljoner i samband med en planerad börsnotering.

Regeringen vill påskynda nya elledningar

Regeringen vill ge aktörerna bakom nya kraftledningar friare händer och enklare ansökningsförfaranden. Det  skulle enligt regeringen kunna halvera tiden det tar att få tillstånd att bygga nya elledningar.

Smarta elnät: Ngenic vill in på First North

Smarta elnätsbolaget Ngenic vill notera sig på marknadsplatsen First North. Enligt Ngenic råder kapacitetsbrist i elnäten vilket för Ngenic är en öppning för tillväxt.

Smartare elnät: Bussdepå elektrifieras till nästa nivå

Optimerad laddning, energilager, lokal elproduktion, efterfrågeflexibilitet, batteriåteranvändning och nya batterityper som inte använder sällsynta jordartsmetaller – det är nästan svårt att hitta en aspekt på transportorienterad elektrifering som ett nystartat projekt i Västerås inte lyckas adressera.

Vill göra bilen till batterilager

Laddarföretaget Ctek, elbilstillverkaren Polestar och teknikbolaget Ferroamp har fått stöd av Energimyndigheten för att utveckla en lösning som gör elbilen till ett energilager.

Nätansluten solel över 1 GW

Ny statistik från Energimyndigheten visar att den installerade effekten för nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige har passerat en gigawatt. Det är resultatet efter en installationsboom under förra året. Numera har faktiskt alla svenska kommuner minst en egen nätansluten solcellsanläggning.

Optimerar stökiga mikroelnät

KTH-professorn Qianwen Xu utvecklar nya sätt att reglera mikroelnät. De är ett kaos av strömkällor, förbrukare och reglerprinciper.

Spanska cellfabriken får egen gruva

 Det blir staden Badajoz i regionen Extremadura nära gränsen till Portugal som får Spaniens första battericellfabrik. Projektet inkluderar en anläggning för katodtillverkning, två gruvor och ett litiumraffinaderi.

MDH: Vem bryr sig om ett förbrukat batteri?

Mälardalens högskola undersöker tillsammans med ett antal företag vilka möjligheter som finns hos just dem att återanvända uttjänta elfordonsbatterier.

Fjolårets vindrekord måste följas av fler 

Vindkraftsinstallationerna slog – som vanligt – rekord i fjol. Men planeten är ännu inte uppe i den utbyggnadstakt som krävs för att hålla klimatmålen.  Det står i årsrapporten från GWEC, Global Wind Energy Council.

Energimyndigheten uppläxat av Svensk Vindenergi

I förra veckan släppte Energimyndigheten en rapport som beskriver hur Sveriges energisystem kan se ut år 2050. Nu slår branschorganisationen Svensk Vindenergi ner på innehållet som påstås vara inaktuellt.

Energilagring utan vikt

Kolfiber som också fungerar som elektrod, strömledare och bärande material – det är vad forskare på Chalmers och KTH har tillverkat i experimentella studier. Batteriet öppnar för så kallad viktlös energilagring i till exempel fordon.

Nu blir det lättare att ladda

Från lördag gäller ny märkning för laddbara fordon och publika laddstationer inom hela EU. Enbart nytillverkade elfordon berörs.

Så ska ett solcellshus likriktas

Den till synes enkla frågan om en solelsdriven villa borde skifta från växelström till likström har fått tusen svar i ett fyraårigt Rise-projekt. Och väckt lika många nya frågor.

Volvo följer i Teslas fotspår

Volvo Cars ska bygga ett eget nät med snabbladdare i Italien tillsammans med sin generalagent i landet. Det blir 30 laddstationer som ska drivas med förnybart och ha laddeffekten 175 kW.

Sökes: Grön idé med sikte på Tyskland

Har du en produkt, lösning eller tjänst inom grön energi som du tror kan växa i Tyskland? Då är det värt att nappa på programmet Swedish-German Cleantech Platform.

AI-synkad el för mindre spill

I framtiden behöver hushåll kunna kommunicera med varandra för att optimera energianvändningen. Men delad data ökar också risken för integritetsintrång. Inom ett nytt EU-projekt ska risken för att detta händer minskas med hjälp av AI-baserad kollektiv intelligens.

Midsummer: Vill växa på europeiska tak

Järfällaföretaget Midsummer vill att alla hem ska kunna ta vara på solenergi utan att det märks. Estetiskt ska det vara, men också miljövänligt i alla delar. Då blir god insyn i lokala byggmetoder liksom lokal tillverkning avgörande, resonerar Sven Lindström, vd på Midsummer.

Halvtid: Smartare elektroniksystem

Strax före jul fick innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem klartecken från Vinnova att ansöka om ytterligare tre år. Lejonparten av de drygt 40 miljoner kronor som fördelas varje år går till olika samarbetsprojekt mellan företag, institut och akademi, medan en mindre del går till riktade satsningar, och så kostar information och administration en slant.

Forskare: Så slukas solscellsenergin

Singlettfission kallas ett fenomen som kan göra kiselsolceller effektivare genom att ta hand om energin från fler fotoner. En forskargrupp ledd från Linköpings universitet har identifierat vad som händer i singlettfission. Upptäckten tros kunna öka effektiviteten hos solceller från dagens 33 procent till över 40 procent.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)