JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Energi ALLA TAGGAR

Power Circle Summit: Lyckad digital energidag

Igår var det dags för energikonferensen Power Circle Summit – i år med temat Connecting Energy. Under dagen ordnades bland annat en pitchtävling för uppstartsbolag där Graphmatech tog hem första pris.

Energiutblick 2021 i repris

Missade du Energiutblick 2021 – en konferens för alla som arbetar för ett hållbart energisystem i Sverige – i förra veckan. Ingen fara. Nu serverar Energimyndigheten det fullspäckade programmet i en spellista på nätet.

ABB lägger laddarna i eget bolag

Industrikoncernen ABB ska knoppa av verksamheten kring elbilsladdning i ett eget bolag. Om det sätts på börsen är ännu inte bestämt men anledningen är att underlätta förvärv av framförallt kompletterande mjukvarubolag.

Sverige testar att spara energi med energigemenskaper

Forskningsinstitutet Rise ska tillsammans men KTH undersöka om det går att minska energiförbrukningen rejält genom att dela energi mellan olika fastigheter och lokala soleneriganläggningar samt energilager. Två så kallade energigemenskaper skapas för testet – en i Örebro och en i Stockholm.

En halvdag om 5G och energi

Branschföreningen Svensk Elektronik och den nya sektionen ICT Energy arrangerar ett digitalt seminarium den 18 maj med temat 5G som drivkraft för hållbara energilösningar.

Volvo: Nära halva EU:s transport kan snart elektrifieras

Transportsträckan för 45 procent av alla varor som skickades på väg inom EU år 2018, var kortare än 300 km. Och nästa år startar serieproduktion av tre batteridrivna Volvomodeller som klarar 300 km. 

Därför vill Volvo rulla på vätgas och förbränning

Tunga och långa transporter kan inte få tillräckligt räckvidd på batterier.  Det hävdar Lars Stenqvist, teknikchef på AB Volvo. Enligt honom kommer det även finnas transport som kräver förbränningsmotorer.  Därför satsar AB Volvo på att utveckla alla tre.

Finland får fabrik för batterimaterial

Brittiska kemijätten Johnson Matthey ska tillverka katodmaterial – 30 000 ton om året – i Vasa på finska västkusten. Anläggningen ska kunna vara i drift år 2024. 

Nilar till börsen: Batteribolaget värderas till 3,1 miljarder

I höstas lånade den Europeiska Investeringsbanken ut en halv miljard till svenska Nilar som utvecklat ett nickelmetallhydridbatteri för stationära tillämpningar. Nu vill företaget ta in ytterligare 750 miljoner i samband med en planerad börsnotering.

Regeringen vill påskynda nya elledningar

Regeringen vill ge aktörerna bakom nya kraftledningar friare händer och enklare ansökningsförfaranden. Det  skulle enligt regeringen kunna halvera tiden det tar att få tillstånd att bygga nya elledningar.

Smarta elnät: Ngenic vill in på First North

Smarta elnätsbolaget Ngenic vill notera sig på marknadsplatsen First North. Enligt Ngenic råder kapacitetsbrist i elnäten vilket för Ngenic är en öppning för tillväxt.

Smartare elnät: Bussdepå elektrifieras till nästa nivå

Optimerad laddning, energilager, lokal elproduktion, efterfrågeflexibilitet, batteriåteranvändning och nya batterityper som inte använder sällsynta jordartsmetaller – det är nästan svårt att hitta en aspekt på transportorienterad elektrifering som ett nystartat projekt i Västerås inte lyckas adressera.

Vill göra bilen till batterilager

Laddarföretaget Ctek, elbilstillverkaren Polestar och teknikbolaget Ferroamp har fått stöd av Energimyndigheten för att utveckla en lösning som gör elbilen till ett energilager.

Nätansluten solel över 1 GW

Ny statistik från Energimyndigheten visar att den installerade effekten för nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige har passerat en gigawatt. Det är resultatet efter en installationsboom under förra året. Numera har faktiskt alla svenska kommuner minst en egen nätansluten solcellsanläggning.

Optimerar stökiga mikroelnät

KTH-professorn Qianwen Xu utvecklar nya sätt att reglera mikroelnät. De är ett kaos av strömkällor, förbrukare och reglerprinciper.

Spanska cellfabriken får egen gruva

 Det blir staden Badajoz i regionen Extremadura nära gränsen till Portugal som får Spaniens första battericellfabrik. Projektet inkluderar en anläggning för katodtillverkning, två gruvor och ett litiumraffinaderi.

MDH: Vem bryr sig om ett förbrukat batteri?

Mälardalens högskola undersöker tillsammans med ett antal företag vilka möjligheter som finns hos just dem att återanvända uttjänta elfordonsbatterier.

Fjolårets vindrekord måste följas av fler 

Vindkraftsinstallationerna slog – som vanligt – rekord i fjol. Men planeten är ännu inte uppe i den utbyggnadstakt som krävs för att hålla klimatmålen.  Det står i årsrapporten från GWEC, Global Wind Energy Council.

Energimyndigheten uppläxat av Svensk Vindenergi

I förra veckan släppte Energimyndigheten en rapport som beskriver hur Sveriges energisystem kan se ut år 2050. Nu slår branschorganisationen Svensk Vindenergi ner på innehållet som påstås vara inaktuellt.

Energilagring utan vikt

Kolfiber som också fungerar som elektrod, strömledare och bärande material – det är vad forskare på Chalmers och KTH har tillverkat i experimentella studier. Batteriet öppnar för så kallad viktlös energilagring i till exempel fordon.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)