JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Energi ALLA TAGGAR

Nilar i svenska paviljongen

Batteritillverkaren Nilar är officiell leverantör till den svenska paviljongen i världsutställningen i Dubai. Ursprungligen skulle den ha startat i oktober i fjol, men pandemin har förskjutit arrangemanget ett år.

Elvägar: Laddar på en armslängd

Evias är redo att lansera sin teknik som gör det smidigt att koppla ihop ett elfordon med en elektrisk skena i vägen som samtidigt driver elmotorn och laddar batteriet under färd. Nytillträdda vd:n Josephine Adorelle leder lanseringen, först med sikte på Sverige, därefter globalt.

Topright Nordic lägger bud på Chromogenics

Glas- och ljusteknikföretaget Topright Nordic vill ta över Uppsalaföretaget Chromogenics – som utvecklat en elektriskt styrbar film som reglerar ljusinsläppet genom fönster. Ett starkt motiv är att få tillgång till den spetskompetens som Chromogenics personal besitter, hävdar Topright.

Låt industrin rädda klimatet

En stor del av de eldrivna systemen som industrin använder är ineffektiva. Genom att ersätta dem med modern effektiv utrustning kan den globala elförbrukningen minska med upp till 10 procent, hävdar ABB i en färsk rapport. Samtidigt uppmanar företaget myndigheter och industri att driva på förändringen.

1,7 miljarder till polsk batteriproduktion

Northvolt bygger en batterifabrik i Gdańsk. Den ska producera batterisystem till en årskapacitet av 5 GWh, som senare kommer att skalas upp till 12 GWh. Anläggningen blir Europas största för batterisystem till energilager.

Italiens gigafabrik byggs i norr 

Olivettis tidigare industrianläggning i Ivrea, Piemonte – det blir platsen för Italiens första gigafabrik för battericeller. Den svenske grundaren och vd:n Lars Carlström släpper nya uppgifter om sitt projekt.

Svenskduo laddar med självladdande hjälm

En cykelhjälm med inbyggd baklampa som drivs med solceller har svenska POC just släppt. Solcellsmaterialet som får lampan att lysa kommer från svenska Exeger – hjälmen är företagets kommersiella genombrott.

Visst fungerar solel i Norrland

Trots mycket snö och en mörk vinter kan det vara lönsamt att installera solel i norra Sverige. Forskningsinstitutet Rise har tagit fram riktlinjer som underlättar investeringsbeslutet för fastighetsägare, kommuner och bostadsrättsföreningar.

Schneider laddar din bil när du själv laddar ur i spåret

Idag öppnar Vasaloppets aktivitet Öppet spår. I 63 år har Schneider Electric varit värd för eventet. I år sponsrar företaget återigen med snabbladdare för elbilar som både åkare och besökare kan använda gratis fram till den 7 mars.

Sökes: 12 miljarder till diverse spansk elektrifiering

Ett spanskt konsortium med EU i ryggen söker investeringspengar för ett antal storprojekt inom hela ekosystemet elektrifierad transport: litiumbrytning, batteritillverkning, biltillverkning och återvinning.

Han är batterikedjans saknade länk

Det kommer att finnas en gigantisk marknad för begagnade litiumjonbatterier. William Bergh har allt klart för att driva den marknadsplatsen och har nu fått stöd av affärsacceleratorn Sting.

Brist på råvaror till LFP-batterier

Sajten Digitimes har fått uppgifter om att råvaruleverantörer tackat nej till beställningar för material till LFP-batterier. Det är ett tecken på att farhågor över råvarubrist till battericelltillverkning är befogade.

Svenska mataffärer drar onödig energi i kyldisken

Termometern som styr kylen i livsmedelsbutiker sitter generellt fel, så onödig energi förbrukas. Enbart i Sverige är över 3 000 butiker berörda, menar Chalmersforskare som upptäckt slarvet av en slump. Ett spinoff-företag ska nu ta tag i problemet, som svenska butiker tycks negligera.

REKORD: Sydkorea bygger 8,2 GW havsvindkraft

En havsvindpark med en maxeffekt motsvarande cirka sex kärnreaktorer – det ska Sydkorea bygga utanför sin kust till år 2030 till en prislapp av 360 miljarder kronor.

Maxim garanterar laddningen

Maxim Integrated introducerar en datainsamlingskrets som stödjer säkerhetsnivån ASIL-D för ström, spänning, temperatur och kommunikation i ett batterihanteringssystem för fordon. Det är industrins första i sitt slag, hävdar företaget.

1,2 GW-batteri ska byggas i Australien

År 2017 tappade alla hakan när amerikanska Tesla erbjöd sig att leverera ett batteri med en effekt på 100 MW till Australien. Mycket ström har hunnit flyta under broarna sedan dess och nu planeras ett batteri med en effekt på hela 1200 MW, i storleksordningn som ett kärnkraftverk. 

Epishines solcell i fyra produkter

Ett elektroniskt lås,  två trådlösa sensorer och en trådlös brandvarnare är bland de första produkter som använder Linköpingsföretaget Epishines inomhussolcell. Efter 25 års utveckling startade idag försäljningen.

Vattenfall testar mikronät på skärgårdsö

Arholma i Stockholms norra skärgård ska få ett lokalt elnät som kan försörja ön med lokalproducerad förnybar el. Projektet är det första i sitt slag och ska göra ön självförsörjande på el under en kortare tid.

Ytterligare 30 GWh i Ungern

Sydkoreanska SKI (SK Innovation) beslutade i torsdags att bygga en tredje battericellfabrik i Ungern. Bygget startar under tredje kvartalet detta år och ska vara helt avslutat 2028. Totalt byggs nu fem gigafabriker i Ungern av asiatiska bolag.

30 miljoner till 20 energiprojekt

Einride, Ekobot, Ligna Energy, Celcibus, och Sensative är några av totalt 20 som får stöd när Energimyndigheten letar energiinnovationer bland små och medelstora svenska företag. Sammanlagt delar myndigheten ut drygt 30 miljoner kronor till detta.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)