JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23

Energi ALLA TAGGAR

Vätgasfokus i Sydkorea ger gas åt svenska Powercell

Göteborgsföretaget Powercell, som utvecklar och tillverkar bränslecellstackar, rider på Sydkoreas jättesatsning på vätgasdrivna fordon. Det svenska företaget har just fått en order värd 3,5 miljoner kronor på bränslecellsstackar och bränslecellssystem från sydkoreanska Bumhan Industries, som nu även bildar ett dotterbolag som fullt ut fokuserar på bränsleceller.

De bygger ytterligare en norsk gigafabrik

Norska Morrow Batteries tänker bygga en batterifabrik med en kapacitet på 32 GWh. En fjärdedel av kapaciteten ska finnas på plats år 2024. Initativet kommer från den gamle miljökämpen Fredric Hauge.

Northvolt ska plundra norska elbilar

Krossa norska elbilsbatterier och dela resterna med en aluminiumtillverkare. Det ska svenska Northvolt göra. Deras gemensamma anläggning ska stå klar i Fredrikstad i Norge år 2021.

Fängelsedomar efter batteriskandalen

Mellan ett och fyra års fängelse blir domarna för fyra män involverade i miljöbrottet i Närke där 1900 ton batteriavfall dumpades och grävdes ner under ett år fram till slutet av år 2019.

Forskare visar bättre NiMH-återvinning

Ett forskarlag vid Stockholms universitet har utvärderat en ny metod att återvinna nickelmetallhydridbatterier. Den är enklare och resultatet blir bättre än existerande metoder.

Nio miljoner till natriumbatteri

Energimyndigheten har beviljat Altris och LiFeSiZE stöd till ett demonstrationsprojekt för tillverkning av natriumjonbatterier. De har potential att bli ett alternativ till litiumjonbatterier.

Nytt liv för tusen Nissan Leaf-batterier


USA:s största batterilager med återbrukade batterier byggs just nu i Lancaster i Kalifornien. Ett solverk får sällskap av uttjänta LMO-batterier på 17 MWh, plundrade från första generationens Nissan Leaf. 

Corona får Midsummer att accelerera i Europa

Den pågående pandemin har övertygat svenska Midsummer om behovet av att expandera med fler produktionsanläggningar i Europa. Det framgår i företagets rapport för årets första kvartal.

USA-batterilager växer så det sprakar

Ett distribuerat batterilager med en sammanlagd effekt på 770 MW och en kapacitet på 3 GWh – det upphandlas av ett kaliforniskt elbolag. Det är mer batterilager än vad som totalt upphandlades i fjol i USA.

USA:s största solkraftverk byggs i Nevadaöknen

Ett hybridkraftverk som kombinerar 690 MW solkraft med ett batterilager på 380 MW och 1400 MWh – det ska stå klart i Nevada om två år. 

De skapar grafen av skogsrester

Svenska Bright Day Graphene är först i världen att tillverka grafen ur biomassa med en uppskalingsbar metod. Materialet är miljövänligt, och har bättre ström- och värmeledande egenskaper än masstillverkat grafen som går att köpa. Handelshuset Ekman Group har just gått in som delägare – investeringen ska användas för att bygga en pilotlina, anställa och knyta till sig minst fem företag som under hösten vill testa materialet i framförallt energi- och elektroniktillämpningar.

UPPDATERAD: Tesla vill sälja el i Storbritannien

Amerikanska batteri- och solcellsleverantören Tesla ansöker om att få bli elleverantör i Storbritannien. Där finns en växande marknad för batterilager. Eller vill han kanske bygga ett virtuellt kraftverk av hemmabatterier?

Världens största batteri blev ännu större

Utbyggnaden av Teslabatteriet i Hornsdale, Australien, är fullbordad enligt schema. Nu kan det leverera upp till 150 MW och lagra 193,5 MWh. 

Jönköpings stombusslinjer elektrifieras

Efter ett lyckat pilottest får Jönköping 45 nya elbussar och ABB installerar tio stycken pantografladdare på 450 kW.

Svenskättad ABB-teknik blir länk till grön el i Kina

ABB Power Grids har bildat ett partnerskap med det statsägda kinesiska energiföretaget SGCC. Den svensk-schweiziska industrikoncernens högspända likströmslänkar ska distribuera förnybar energi över långa avstånd i Kina.

Lanserar ny hemsida

Innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem har uppdaterat hemsidan. Förutom det sedvanliga ansiktslyftet ska det bland annat gå lättare att hitta information.

Miljonregn över smart brytare

Svenska Blixt Tech – som utvecklat en elektroniska brytare som kan mäta och styra ström – får 11,5 miljoner kronor av Energimyndigheten. Stödet ska användas för att demonstrera en digital brytare för bostäder.

Västerås blir centrum i EU-batteriprojekt

Northvolt Labs i Västerås får en ledande roll i EU-projektet Eubatin som syftar till innovativ och hållbar tillverkning av batterier.

Ta med dig hemmet i handen

Upptäck att frysdörren är glömd på glänt. Eller släck belysningen automatiskt när solen går upp vid horisonten. Så ser Schneider Electric att det smarta hemmet ska fungera. Det franska företaget har inlett en jättesatsning på området – där enkelhet och öppenhet är två centrala delar.

Isande testcenter för vindkraft

Ett testcenter för vindkraft i kallt klimat har Skellefteå Kraft fått tillstånd att utveckla. Det ska placeras i en befintlig vindkraftpark i Arjeplogs kommun, och här kan vindkraftsverk som är mer än 2,5 gånger högre än de nuvarande komma att byggas.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)