I ett pilotprojekt på en mobilbasstation i Roslagen har Telia och Post- och Telestyrelsen (PTS) lyckats förlänga reservkraften från dagens 4 timmar till 110 dagar. Detta genom en kombination av egenproducerad vätgas, bränsleceller, solceller och batterier.
Normalt drivs basstationerna av ström från elnätet med batterier och dieselaggregat som reservkraft. Det räcker sällan mer än fyra timmar om elnätet slås ut.
För att förbättra motståndskraften startade PTS ett projekt år 2022 tillsammans med Telia där lokalt producerad vätgas kombineras med förnybara energikällor. Den testade lösningen både producerar och lagrar vätgas direkt på plats vid basstationen.
På en av Telias master i Roslagen finns nu en kombination av solceller, batterier och vätgasbaserade bränsleceller, med möjlighet att både tillverka och lagra vätgas på plats. Den nya energilösningen har resulterat i en driftstid under strömavbrott på minst 10 dygn, vilket kan förlängas upp till 110 dygn vid mer omfattande elavbrott.
Med alla komponenter på plats kan basstationen försörja sig själv och klara sig på egen hand i 110 dagar.
Anläggningen ska nu testas fram till slutet av december 2025. I slutrapporten kan det finnas siffror på vad skarpa installationer skulle kosta och idéer om hur de skulle kunna utformas för olika användningsfalll.
Pilotstudien kostar 12 miljoner kronor och genomförs i samarbete med Euromekanik, Powercell, Polarium och Soltech.