De skulle göra miljövänliga zinkjonbatterier för stationära batterilager och hade en fabrik i Rosersberg, strax norr om Stockholm. Nu är pengarna slut och företaget försatt i konkurs, rapporterar märsta.nu
Enerpoly startade så sent som 2018 för att kommersialisera forskning inom batterikemi från Stockholms universitet. Tekniken förhindrar att det bildas inaktivt material vid batteriets positiva elektrod under laddcykeln. Därmed går det att ladda även ett alkaliskt batteri många gånger.
Tillämpningarna är batterilager i elnäten och kommersiella fastigheter. Det handlar om större anläggningar som exempelvis kan laddas av solceller för att leverera el på natten eller lagra el från vindkraftverk och skicka ut den i nätet när det inte blåser.
Men det handlar inte om att kapa kortare toppar i förbrukningen – där är litiumjonbatterier bättre – utan om att leverera el under längre perioder, två timmar eller mer.
– Vi är 25 procent mer kostnadseffektiva än litiumjärn och livslängden är lika konkurrenskraftig som litiumjärn. Dessutom har vi högre energitäthet per volym jämfört med natriumjon. Hur det blir med livslängden relativt natriumjon återstår att se. De kommer försöka matcha vår, sade Samer Nameer som är hållbarhetschef och en av de tre grundarna, till Elektroniktidningen i oktober 2024.
Företaget har inte kunnat säkra ny finansiering har därför försatts i konkurs rapporterar den lokala nyhetssidan märsta.nu.
Enerpoly har runt 50 anställda och omsatte 35 miljoner kronor med en förlust på 2,6 miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret som slutade i augusti 2024.