JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qt vill köpa IAR – Elektroniktidningen
onsdag 9 juli 2025 VECKA 28

Styrelsen för svenska IAR tycker att ägarna ska tacka ja till ett erbjudande om uppköp från finska Qt. Budet ligger 66 procent över rådande kurs och innebär enligt styrelsen ”en betydande värdeökning med låg risk”.

– Styrelsen i I.A.R. Systems Group AB rekommenderar enhälligt aktieägarna i bolaget att acceptera det offentliga kontanterbjudandet från The Qt Company Ltd, skriver IAR i ett pressmeddelande.

Budet på 180 kronor per aktie motsvarar en premie på cirka 66,4 procent jämfört med stängningskursen för IAR:s aktie på Nasdaq Stockholm den 3 juli 2025, samt 64 procent jämfört med de senaste tre månaderna och 51 procent jämfört med de senaste sex månaderna.

Budet gäller om Qt får köpa minst 90 procent av aktierna. Några fonder med sammanlagt cirka 36,7 procent av aktierna har tackat ja eller deklarerat sin avsikt att göra det. Erbjudandet gäller till den 25 september.

IAR:s senaste finansiella mål nämner en ambition om 20 procents tillväxt och 20 procents rörelsemarginal. Här nämner styrelsen uttryckligen en övergång till molnbaserade verktyg och en integrerad produktstrategi.

Qt har inte fått tillgång till någon insiderinformation från IAR.

IAR grundades i Uppsala 1983 och är internationellt starkt inom utvecklingsverktyg för mjukvara till styrkretsar. 

Qt föddes som norska Trolltech med verktyg för utveckling av grafiska gränssnitt, med Nokia som tidigare ägare. Bland användarna finns stora namn inom alla produktområden som har användargränssnitt: fordon, flyg, medicinteknik, automation och konsumentelektronik.

Qt säger sig inte planera några förändringar i personal, ledning eller verksamhetsorter.

 

 

Jan Tångring:
Stark i automotive?Pressmeddelandet säger ingenting om huruvida Qt (som uttalas ”cute”) har någon övergripande plan med köpet.

IAR och Qt har breda uppsättningar verktyg för utveckling av mjukvara till inbyggda system. Verktygen överlappar delvis varandra, men historiskt ligger de i varsin ände av mjukvarustacken: IAR är maskinnära med sina klassiska kompilatorer för i princip alla styrkretsar, medan Qt erbjuder verktyg för utveckling av användargränssnitt.

Tusen intressanta frågor öppnas. Hur ska portföljerna integreras? Kommer eventuella kvarvarande hål i mjukvarustacken att fyllas med fler uppköp? Ven är närmaste starka konkurrent med motsvarande stack?

Elektroniktidningen frågar runt bland kontakter som menar att sammanslagningen blir stark inom säkerhetskritiska system, som automotive. BMW, Tesla, Kia, Mercedes-Benz och Hyundai finns bland tillverkare som redan idag kör Qt på Linux.

Ett begrepp som Elektroniktidningen tycker lyser med sin frånvaro i pressreleasen, är ”artificiell intelligens”. Det sker investeringar inom AI för användargränssnitt just nu. Det finns en förhoppning om att stora språkmodeller som Chat GPT ska öppna för människa–maskin-interaktion via ord och gester där vi idag använder grafik. Qt borde vilja ha en strategi för AI i användargränssnitt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


5 banners varav 5 har onclick.