JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23
JAN TÅNGRING Vilken arkitektur passar bäst för en netbook, ARM eller x86? Analytikerna tvistar. Klart är att ARM kommer att ta en försvarlig andel av marknaden. Mer än halva år 2012, tror vissa.
Janne
Jan Tångring
Under 2008 såldes 7 miljoner netbooks i Emeaområdet varav drygt hälften det sista kvartalet. Av de bärbara datorer som såldes under det sista kvartalet var 20 procent netbooks.

Alla väntar sig att den ekonomiska krisen ytterligare kommer att förstärka intresset för den billiga netbooken.

Bataljen tilldrar sig analytikernas intresse. Netbookmarknaden kan komma att ta en försvarlig del av marknaden för bärbara datorer. Dessutom kan den teknik som vinner netbookstriden, vilken den än blir, spridas till andra datorformat.

Nokia illustrerar. Företaget har idag en surfplatta på ARM. Nu ryktas en netbook ligga på ritbordet. Men ingen kan gissa om den ska använda ARM eller Atom.

De ARM-modeller som nu planeras för netbooks är desamma som de som sitter i de mest avancerade mobiltelefonerna, som Palm Pre. Och ett viktigt säljargument är också att med ARM-processorn kunna bjuda på användarmöjligheter som ligger nära mobiltelefonen, med exempelvis en standbyfunktion som inte kopplar bort nätet. Att jämföra med dagens pc-netbooks som är tvungna att stänga locket för att spara ström.

Qualcomm har lanserat Snapdragon, en 45 nm dubbelkärna som bygger vidare på ARM. Fem företag har annonserat att de har Snapdragon-netbooks under utveckling.

En annan utmanare är Freescales ARM Cortex A8-processor I.MX515, till vilken företaget släppte en referenskonstruktion i januari.

Texas Instruments tvåwattsdatorkort Beagle board är en plattform för 149 dollar där du själv kan utveckla en ARM-dator. Den är byggd kring en Texas Instruments Cortex A8-systemkrets Omap3 och kör Windows CE och Linux.

Generationen efter dessa kommer att bestå av ARM Cortex A9-kärnor och multikärnor. Exempelvis i TIs Omap4.

Intel kommer att möta upp med nästa generations Atomprocessor i 32 nm.

Frågan om vem som går segrande ur striden kommer att klarna när vi ser hur årets generation netbooks säljer. Men några analytiker sticker fram hakan redan nu.

Analysföretaget Information Network spår att utmanarna segrar och att 55 procent av de 21,5 miljoner netbooks som säljs 2012 kommer att vara ARM-baserade.

Beräkningskraften i nätet växer, folk är snåla i ekonomikrisen och Cortex A9 möter beräkningskraven. Det skulle vara förklaringen.

Visserligen fungerar inte Windows i ARM, så endast Linux är möjligt som operativsystem. Men då slipper du å andra sidan 35 dollar i Microsoftskatt, vilket passar bra med formfaktorns lågprisprofil.

Information Network tror också att mobilvärldens marknadsföringsmodell med suventionerade butikspriser kommer att kopieras till netbooks, med betaltjänster på nätet.

Analysföretaget IDC håller inte med utan tror att ARM kommer att falla på att den inte stöder x86. Folk kommer att vilja ha Windows XP, dess användarvänlighet och dess programvara, även i sina netbooks.

IDCs prognos är att ARM-baserade netbooks tar mellan 10 och 20 procent av marknaden under "de närmaste åren."

Även om ARM inte skulle besegra x86, är fortfarande frågan vem som kommer att leverera x86an. De flesta netbooks använder 15-wattskort med Intels Atom.

Men Via har hittat stark nisch med sin strömsnåla C7-processor och snart också den lite kraftfullare Via Nano. Här finns också AMD med en annan inbyggnadsprocessor, Geode. Och kinesiska Lemote har släppt en 12 watts netbok på en 800 MHz likaledes kinesisk Loongson.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)