JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Staffan Skogby: Tar Europa täten inom AI och blockchain?

Staffan Skogby:
Tar Europa täten inom AI och blockchain?

Slush, en tvådagarskonferens för uppstartsföretag, började 30 november i Helsingfors mässcenter. Årets upplaga samlade 20 000 deltagare från 130 länder för pitchtävlingar, föreläsningar och panelsamtal. Cirka 2 600 uppstartsföretag var representerade och 1 500 investerare var där. Förutom huvudevenemanget hölls under veckan ett par hundra kringevenemang runtom i staden.

Finlands president Sauli Niinistö öppnade konferensen på torsdagen och den amerikanske klimataktivisten och investeraren Al Gore började sitt inledande tal med en utmaning:

– Jag är inte här för att underhålla er med sådant som ni redan vet. Jag vill rekrytera er att bli en del av lösningen på den globala klimatkrisen! 

Niklas Zennström och hans bolag Atomico spelar en ledande roll bland analytiker och investerare i Europa. Han är medgrundare till Skype och beskrev i den första presentationen hur startupprojekten utvecklas och vad som är viktigt i vägvalen för samarbete med investerare liksom hur viktigt det är med de bärande idéerna. Vidare förklarade han vad som är typiska fallgropar och hur man ska hantera investerare och företag som vill köpa upp uppstartsföretaget. Niklas Zennström återkom senare den första dagen med en djupare diskussion med en framgångsrik applikations­utvecklare. 

Utvecklingen på Europamarknaden för högteknologi ­behåller sin dynamik och lockade 3,5 miljarder dollar i investeringar 2017. Året innan påpekade man i en rapports som presenterade på konferensen att högteknologin blomstrar och diversifieras över hela kontinenten. I dag ser vi att Europa har en fortsatt dynamisk utveckling. Inom högteknologi ser vi AI och blockchain som de områden där Europa är bäst positionerat för att vinna en världsledande ställning. Varje europeisk stad håller på att bli en teknisk stad. Det finns redan över 160 nav i Europa och antalet har stadigt ökat under de senaste åren. I Europa ser vi spridningen av tekniksamhällen: det finns hundratals tech-relaterade händelser dagligen i Europas tekniska ekosystem. 

Slushkonferensen har blivit mycket bredare och täcker ett stort antal branscher. Allt från energi till hälsoappar. De stora företagen som IBM, Google, Microsoft, GE, ABB och Nokia finns där. Även nya innovativa företag som Tesla. 

Ett annat framsteg är antalet professionella ­teknologiutvecklare där Europa har gått förbi USA. Enligt rapporten växer antalet arbetstillfällen inom den europeiska teknologisektorn tre gånger snabbare än ekonomin överlag. Jämfört med tidigare år så har marknaden för uppstartsföretagen inom teknikområdet för­ändrats väsentligt. Nu talar man om detta som en gemensam marknad för Europa, det går att lansera en produkt eller en mobilapp i flera länder samtidigt.

Dessutom finns det betydligt bättre tillgång på kapital i dag och det ekonomiska läget i Europa har ljusnat betydligt. 

Staffan Skogby
Styrelseledamot SER, 
Svensk Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)