Jag har fortfarande luckor i mitt schema för Embedded World, som går på tisdag, onsdag och torsdag nästa vecka. Om du har några tips på intressanta företag är jag tacksam!
Kalray som jag nämner ovan är ett franskt företag med ett superchip på 256 cpu:er. Jag har träffat företaget förut, men i julas nämndes de i samband med diskussioner om ett europeiskt superdatorprojekt.
Det vore en spännande utveckling om en sådan byggdes på en europeisk mångkärna snarare än en amerikansk eller en kinesisk! Intel superfloppade ju med sin senaste Xeon Phi-processor så det råder ett drömläge för att sticka in med ett alternativ, kan jag tycka.
Jag är inte så intresserad av mässtips om me-too-teknik eller av reguljära business-as-usual-nyheter från de etablerade företagen. Jag vill höra om dem som kliver av vägen och hackar upp nya stigar i elektronikvärldens ekosystem.
Den nya öppenkods-cpu:n RISC-V – där kan du lätt få mig att nappa på vilken nyhet som helst. Jag har bokat tid med Imperas, som har verktyg för den som vill ta fram ett eget RISC-V-chip.
Vad mer? Artificiell intelligens, förstås. Det tackar jag inte nej till tips om. Särskilt inte om det gäller ny hårdvara. Arm släppte just nya AI-kärnor och jag ska träffa dem och prata mer om dessa.
Arm har förresten på sistone blivit betydligt med utåtriktat – månntro det känner ett gryende hot från RISC-V? Jag ska fråga!
IoT är förstås hett. Jag ska träffa Rigado från Oregon. Det grundades redan 2010 men det blåste upp sig med 25 miljoner kronor i investeringar fjol och har IoT-prylar att visa upp. Även Adesto, Farnell, On och S3 – och säkert fler av de jag träffar – kommer att vilja prata IoT-lanseringar.
I en bättre värld skulle IoT och cybersäkerhet inte vara en het kombination längre. Men det är den. Det är inte leverantörernas fel, vill jag påstå. De har pushat cybersäkerhet parallellt ända sedan vi började prata om IoT. Utan det är upptaget som är dåligt. Jag ska träffa säkerhetsföretaget Kaspersky och fråga hur vi ska få IoT-implementatörerna att ta cybersäkerhet på allvar.
Just det, ryska Kaspersky Labs som är bannlyst som antivirusleverantör av USA:s regering. Det kan inte vara lätt att skriva kontrakt efter ett sådant utpekande. Vi lär prata några ord om det också.
Mjukvaruutvecklingsverktyg är jag svag för. Särskilt för användargränssnitt. Jag ska träffa schweiziska Luxoft som ska visa upp verktyg inom fordon. Men jag tar gärna fler tips inom området!
Har ni hört att Microchip ska lansera nya åttabitare? Ok, det är väl kanske raka motsatsen till nytt och så mycket business-as-usual som det kan bli. Men jag ska träffa företaget ändå. Det är något hemtrevligt med åttabitare. Och det är ju faktiskt inte så att de slutat utvecklas heller.
Vi ses på Embedded World!