JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29
En studie påvisar att det inte finns något samband mellan mobiltelefonerande och cancer. Sådana resultat har förvisso presenterats tidigare, men denna studie är mer omfattande än många tidigare.

Risken att få cancer ökar inte genom att använda mobiltelefon. I varje fall inte under de första åren av användandet. Och i varje fall inte risken för akustiskt neurom, en cancerform som kan utvecklas där innerörat och hjärnan möts. Denna cancerform har tidigare studier pekat på som troligast i det fall mobilanvändning hade någon påverkan.

Resultatet publicerades nyligen på British Journal of Cancers webbplats. Forskarna bakom studien har i tio års tid följt 678 personer med akustiskt neurom och jämfört dem med 3553 personer som inte utvecklat sjukdomen. Personerna bodde i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Storbritannien, alltså länder med hög andel mobilanvändare.

Enligt studien är risken för cancer lika stor oavsett hur mycket man pratar i mobiltelefon, och oavsett om man använder analogt, digitalt eller inget headset alls.

Forskningsledaren Anthony Swerdlow intar dock en försiktig attityd. Till tidningen Electronic Engineering Times understryker han att mobiltelefoni är ett relativt nytt påfund, och att resultaten endast gäller de första tio åren av användning. Vad gäller cancerrisken därefter krävs mer forskning för att kunna ge besked, säger han.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)