JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Idag öppnar Vinnova för ett program som ska sätta svensk fordonselektronik och fordonstelematik på världskartan. Totalbudgeten är minst 250 miljoner kronor under drygt tre år.
För två veckor sedan skrevs de sista avtalen under i den stora satsning på fordonsforskning som staten och den svenska fordonsindustrin gemensamt ska finansiera. Totalt omfattar satsningen 860 miljoner kronor och idag slås det fast att minst 250 miljoner kronor ska läggas på fordons-IT och telematik. Vinnova, Nutek och Västra Götalandsregionen står för 125 miljoner, varvid fordonsindustrin står för resten.


Syftet med forskningssatsningen är att lyfta svensk forskning till världsklass inom prioriterade områden för fordonsindustrin, hävdar Vinnova i sin programförklaring. Och målet är att skapa projekt som i slutänden leder till exempelvis nya demonstrationsprojekt, produkter, patent eller industristandarder.


IT- och telematikprogrammet riktar in sig på två delar, fordonselektronik och fordonstelematik. Båda forskningsområdena handlar i förlängningen om att förbättra säkerheten, miljön och komforten i framtida fordon.

Inom fordonselektronik är samspelet mellan datorer, sensorer och styrenheter, hur de kommunicerar och fungerar tillsammans, ett prioriterat delområde. Ett annat är mer specifika tekniker, som exempelvis fordonsradar. Både företagsspecifika projekt och samarbetsprojekt kan ansöka om medverkan.
Även telematikforskningen delas i två huvudspår, där fordonets datahantering och kommunikation är det ena och olika tjänster är det andra.

Det är enbart de fyra fordonstillverkarna Saab Automobil, Volvo, Volvo Personvagnar och Scania som kan ansöka om att vara med i programmet. Så för att kunna starta ett projekt krävs det ett aktivt stöd från något av dessa företag.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)