JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Teracom ligger i startgroparna för ett storskaligt test av tv-sändningar till mobiltelefoner i Stockholm. Försöken ska använda standarden DVB-H, där tv-signalerna går via ett eget digital-tv-nät och inte genom mobilnätet.
I Finland genomförde Nokia och ett tiotal partner ett försök i våras, då 500 Helsingforsbor fick prova mobiler försedda med DVB-H-prototyper. Försöken slog väl ut, tekniken fungerade och försökspersonerna tittade på tv i sina mobiler och sade sig till och med i stor utsträckning vilja betala för tjänsten.

Nu planerar flera länder för liknande försök. I Sverige är det Teracom som leder projektet, men några detaljer vill man inte berätta om.

- Vi diskuterar upplägget just nu. Vi kommer att gå ut med mer information inom några veckor, säger Ingela Lindahl på Teracom.

Enligt vad Elektroniktidningen erfar kommer dock företag att kunna delta antingen som konsortiemedlem eller enbart som leverantör av innehåll. Testerna kommer att äga rum i Stockholm med omnejd och omfatta ett 60-tal DVB-H-sändare. Det blir icke-kommersiellt så till vida att testpersonerna får prova gratis och de deltagande företagen står för sina egna kostnader.

Tv-sändningar till mobiltelefoner var ett huvudtema på mässan IBC i Amsterdam som avslutades i veckan. Över 30 företag visade där produkter för DVB-H, och flera paneldebatter avhölls i ämnet.

Den tekniska knäckfrågan blir om tv-signalerna ska gå i mobilnäten – då med standarden MBMS - eller i ett fristående nät med DVB-H. Nokia pläderar för det senare, och vill då använda DVB-H-standarden, medan Ericsson har en attityd som mer går ut på att ”vänta och se”.

Vilket alternativ som vinner beror till stor del på hur snabbt de olika lösningarna når marknaden. I en intervju i förra numret av Elektroniktidningen sa Sony Ericssons teknikchef Mats Lindoff att han tror på MBMS just av detta skäl – det är inte tekniskt överlägset men operatörerna vill ha MBMS och kommer att erbjuda det till sina kunder innan DVB-H-anhängarna hunnit få ut sina produkter och tjänster.

En aspekt är att med DVB-H får tittarna betydligt fler kanaler, omkring 50 i stället för 5-8 som blir fallet med MBMS.

DVB-H är tekniskt nära släkt med standarden DVB-T som används för tv-sändningar i det digitala marknätet. DVB-H-sändningar kan utnyttja DVB-T-infrastrukturen, men om kapaciteten ska räcka och om signalerna ska kunna tas emot även inomhus så krävs 10-20 gånger fler sändarpunkter. För Stockholm skulle det innebära 1000 – 1200 basstationer att jämföra med de 60 som ska ingå i Teracoms försök.

Förutom Finland och Sverige planeras DVB-H-försök i 12 länder jorden runt. De första kommersiella näten planeras öppnas i USA nästa år av operatören Crown Castle. I Europa planerar åtminstone två tyska mobiloperatörer att erbjuda DVB-H-utsändningar från fotbolls-VM nästa sommar.

Nämnas bör att Korea ligger långt före alla andra när det gäller mobil-tv. Där har operatören SK Telecom redan 140 000 abonnenter på sin mobil-tv-tjänst som öppnade i maj. För 90 kronor i månaden får abonnenterna nio tv-kanaler och 20 musikkanaler. SK Telecom använder dock en annan standard, DMB, där tv-signalerna samsas med DAB-signalerna i digitalradionätet.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)