JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 29 februari 2020 VECKA 09
År 2006 kommer UWB att börja ersätta sladdar för Firewire och USB. Till slut går även TCP/IP över UWB, tror Freescales UWB-chef Jim Bridgewater.
Efter nyår finns de första UWB-produkterna i butikshyllorna.

En enhet pluggas in i USB-porten och trollar bort sladden. Plug and play – inga installationer.

UWB höjer bandbredden och sänker effektförlusterna på trådlösa datalänkar. Det finns ingen radioteknik idag som till en rimlig kostnad i kronor och watt kan leverera sex kanaler åttakanaligt trådlöst surroundljud i en hemmastereoanläggning – vilket är ytterligare en av premiärtillämpningarna.

UWB kommer snart också att användas för att strömma video. Både i hemmet och i bilen.

Image
30 Mbit/s trådlöst
På mässor demonstrerar Freescale Firewire över UWB: digitalvideo på 10 respektive 20 Mbit/s överförs i två riktningar i realtid.

– Men det är den applikation som vi inte tänkt upp ännu som kommer att vara den mest spännande. Genom att leverera kretsar öppnar vi tusen möjligheter, säger Jim Bridgewater på Freescale.

Freescale är ännu ensam om radiokretsar i den UWB-standard som företag själv varit med och grundat.

Men när det gäller USB över UWB  finns en extremt tuff konkurrent i tekniken ”Wireless USB”. Den stös av bland annat Intel, Microsoft, HP, Agere och Samsung (och ska inte förväxlas med Cypress smalbandiga ”WirelessUSB”).

Freescales första UWB-kretspaket kostar 20 dollar och levererades i början av 2005. Det består av tre kretsar: transceiver, basband och MAC. Toppfarten är 100 Mbit/s.

Vad gäller kostnaden i produkter siktar Freescale på på tre dollar för 20 Mbit/s och fem dollar för 50 Mbit/s. En proffsversion ska leverera 1,6 Gbit/s vilket räcker för att strömma okomprimerad HD-video.

Nästa utvecklingssteg för Freescale är att kombinera basband och MAC på en krets. År 2007-2008 kommer de att få sällskap av radiodelen, tror Jim Bridgewater.

Kompetensen för UWB köpte Freescale i företaget Extreme spectrum, där det fanns folk som i 20 år jobbat med militär UWB.

Nästa version av Bluetooth ska gå över UWB, tycker Freescale. I början av oktober demonstrerade företaget en komboversion som växlade från Bluetooths standardradio till UWB automatiskt när systemet upptäckte att det var möjligt.

På sikt är siktet inställt på TCP/IP över UWB.

– All kommunikation går till TCP/IP till slut, säger Jim Bridgewater.

TCP/IP är ett äldre protokoll än både Bluetooth, USB och 1394, som idag använder eller föreslås använda UWB som bärare. Så frågan är kanske snarare varför TCP/IP dröjt?

– Jag vet inte riktigt. Kanske för att tjänster som quality of service inte funnits standardiserat för TCP/IP.

TCP/IP är ettt intressant protokoll bland annat för att det ger möjlighet till förhandlingar om bandbredder och tjänster.

En milliwatt per megabit per sekund

Radiotekniken UWB (Ultrawideband) ger snabba trådlösa datalänkar. Data sänds i pikosekundstötar med långa tystnader emellan. UWB sänder över ett mycket brett spektrum över mycket låga energi, uppp till -41 dB MHz vilket är tystare än radioläckaget från elektronisk utrustning.

UWB är störningsokänslig och har en mycket högre effektivitet mätt bitar/sekund/watt än smalbandiga tekniker. Tumregeln för energibudgeten är enkel att memorera: 1 mW per Mbit/s.

UWB har en mycket kort räckvidd och kommer inte att konkurrera med Wlan om att bygga lokala datanät. Men där Wlan används som sladdersättare, exempelvis för soffsurfare eller för att strömma video, är UWB tekniskt överlägsen.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)