JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 23 januari 2020 VECKA 04
Amerikanska Micron Technology siktar på fordonsindustrin med sin senaste bildsensor i CMOS. Den är främst tänkt att användas för att assistera föraren under färden.
För tre år sedan började Micron ett tajt samarbete med fordonsindustrin. Nu lanserar företaget sin tredje sensor som är utvecklad för att sitta i just bilar.

-         Under andra halvan av nästa år kommer många bilar med bildsensorer att släppas ut på marknaden, men det är först mot slutet av detta årtionde som vi förväntar oss att se de riktigt stora volymerna i bilar, säger August Will, europaansvarig för bildsensorer i bilar på Micron Technology.

Han stöder sig mot prognoser som säger att en bil i genomsnitt kommer att innehålla mellan fyra och tio kameror år 2015. Och huvuddelen av sensorerna kommer att vara tillverkad i CMOS-teknik.

-         Vår tanke är att erbjuda kostnadseffektiva katalogprodukter som kan användas i ett stort antal olika tillämpningar.

Redan idag finns det kameror som hjälper till när föraren backar. Andra tänkbara tillämpningar är kameror som assisterar när man ska parkera eller som varnar om bilen är på väg att kör över en linje utan att det är meningen .

-         Idag används exempelvis radar som adaptiva farthållare i bilen, men vi ser att kameror kommer att göra det jobbet till viss del i framtiden, säger August Will.

Microns nylanserade sensor, MT9V125, är en komplett kamera på ett chips. Det enda som måste adderas är klocka och matningsspänning. Det är också världens första sensor i sitt slag som har ett temperaturområde mellan -40°C till +105°C. Tidigare sensorer tål som mest +85°C.

En annan finess är att sensorn erbjuder en analog videoutgång med NTSC- eller PAL-format. Det gör att sensorn kan kopplas direkt till en display med NTSC- eller PAL-ingång, utan krav på mellanliggande avkodning.

Genom en speciell slutarteknik klarar MT9V125 att leverera 30 bilder per sekund vid 27 MHz, vilket är tillräckligt för ett NTSC-videosystem. Alternativt 25 bilder per sekund vid 27 MHz, vilket är tillräckligt för ett PAL-system. Samverkanstiden är som mest 33 ms för NTSC och 40 ms för PAL.

-         Det ger mycket god videokvalitet, speciellt då det är mycket skarpt ljus eller dåligt ljus, säger August Will.

Sensorn finns tillgänglig i prover, medan massproduktionen väntas vara igång under första kvartalet nästa år.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)