JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 28 februari 2020 VECKA 09
Tundras växelkrets för RapidIO finns nu i två storlekar. Företaget hoppas att standarden  Rapid IO ska besegra både gigabit Ethernet och företagsegna lösningar i de 3G-system som konstrueras nu.
Image
RapidIO-växel. 40 Gbit/s.
Nu ligger näst-nästa generation av 3G-teknik på telekomleverantörernas ritbord.

Komponentleverantörerna håller andan. Hur mycket blir standardteknik och hur mycket kommer Motorola, Ericsson, Siemens, Huawei, ZTE och Nokia att implementera själva?

Kanadensiska Tundra semiconductor håller tummarna för standarder. Närmare bestämt för att RapidIO ska väljas som kommunikationsteknik på och mellan kretskorten.

För då kanske Tundra kan dra en jackpot på sina växelkretsar för RapidIO. Skulle Ericsson et alia konstruera in dem på kretskort och i bakplan skulle det betyda många sköna slantar.

Tundras RapidIO-växelkretsar finns i två storlekar. I januari släpptes TSI568A som klarar 16 stycken 1x-länkar eller åtta 4x-länkar. Det ger en maximal total parallell bandbredd på 80 Gbit/s. Kretsen konsumerar 1,5–7 watt.

Lillebror TSI564A släpps nu och har exakt halva kapaciteten: åtta 1x-länkar eller fyra 4x-länkar. Detta på 2/3 av kretsytan till en minieffekt på under 1 watt. Lillebror är exempelvis avsedd för användning i AMC-kort.

När det gäller nästa generations 3G-teknik, HSDPA, har tåget redan gått. I alla fall till den första generationerna. Tundra konstaterar frustrerat att det återigen blev egenutvecklade asicar och bussar som tog hem spelet.

HSDPA ger trådlöst bredband i motsvarande ISDN. Super 3G skruvar upp hastigheten till ASDL. Ackumulerar man ett antal Super 3G-uppkopplingar går flödet i basstationerna upp till gigabitfarter.

Kanske är det nu till slut för dyrt med egenutvecklade kommunikationssystem? Asickonstruktörerna som skulle kunna gjort jobbet har avskedats i massor. Tundra hoppas att en plug and play lösning med RapidIO-teknik ska vara mest rationellt.

För att försäkra sig om Rapid IO-kompatibilitet har Tundra intimt samarbete med signalprocessortillverlarna. Intimt till den grad att man lånar IP-kärnor av varandra under konsstruktionsarbetet.

Det finns en risk – ur Tundras perspektiv – att telekomtillverkarna väljer Gigabit Ethernet i stället för Rapid IO. Något som talar för RapidIO är den stöds av den senaste generationens signalprocessorer från både Texas Instruments, Freescale, Altera och Xilinx.

Men de stöder förstås alla sedan länge även gigabit Ethernet.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)