Lean-arbetet i Solectrons fabrik i Östersund är resultatet av ett ultimatum som Ericssonkoncernen satte upp för tre år sedan.
– Vi fann att Solectron uppfattade sig som bättre än de var så vi gav dem ett ultimatum: förbättra er eller bli utfasade, säger Henrik Wallström på Ericsson.
Solectron valde att satsa offensivt och började arbeta med Lean-konceptet. Resultatet har blivit att produktionen idag är mer flödesorienterad där AXE-växlarna som man slutmonterar i Östersund flyttas runt mellan olika arbetsstationer där det finns lokala lager med material. Tidigare flyttades allt material till det ställe i fabriken där växlarna monterades.
Att minska de sju förlusterna Lean production går i princip ut på att ta bort allt slöseri som finns i produktionen och samtidigt ta tillvara personalens kreativitet. Rent konkret handlar det om att minska "de sju förlusterna" alltså överproduktion, ställtider, transporter, överproduktion, lager, väntan och defekta produkter. Konceptet är hämtat från Toyota men begreppet Lean myntades av amerikanen Jeffrey Liker. I Lean-konceptet ingår en verktygslåda med bland annat kaizen (ständig processanalys) och kanban (dragande produktion). Men för att Lean production ska fungera måste det vara en filosofi som stöds av företagsledningen. – Lean är något som stannar kvar i företaget, det går inte ut med konsulten, säger Sven Jirby från Sandholm Associates. Lean Forum Konferens arrangerades av den ideella intresseorganisationen Lean Forum. Nästa års konferens går av stapeln den 2-3 oktober på Chalmers i Göteborg. |
Företagen är visserligen nöjda med resultaten men driver arbetet vidare för att kapa tiderna ytterligare.
Erfarenheterna från Fixturlaser som tillverkar och säljer laserbaserade mätinstrument är likartade. Mycket av tiden gick åt att leta verktyg, hämta komponenter från lagret och dessutom tog produktionen onödigt mycket yta.
Personalen fick delta i ett Lean-spel med legoklossar för att få grunderna i Lean-tänkandet. Därefter gick man ut i produktionslokalen, började städa och fundera på sin egen situation.
– En månad senare hade vi reducerat produktionsytan med 40 procent genom en ny layout. Vi hade börjat flytta in lagret till förbrukningsställena, vi hade kraftigt reducerat tarnsportsträckorna och fått in en helt ny produkt på befintlig yta, säger Johan Edward på Fixturlaser.
Även Gerd Levin Nygren, som är vd för kontraktstillverkaren Note i Torsby, lovprisade Lean-konceptet, och betonade betydelsen av ordning och reda.
– Systemet för märkning av komponenterna kostade oss hundratusen kronor men har reducerat plocktiderna med 70 procent. Operatörerna kan numera se vilken komponent som är på vilken rulle utan att behöva plocka upp den.
Lean-projektet i Torsby har sedan januari gett en reducering av ställtiderna i serielinan från 30 minuter till mellan 10 och 12 minuter idag. Samtidigt har OEE-måttet (Overall Equipment Effectiveness) som är produkten av teoretisk tillgänglighet, verklig prestationsförmåga och kvalitet, gått från cirka 5 procent till närmare 20 procent för My15-maskinen.
– Man uppnår inte de här resultaten om inte både kunderna och leverantörerna är med, säger Gerd Levin Nygren.
Förändringsarbetet gör att också att frågan om var det är billigast att tillverka kommer i en annan dager, När man frigör kapacitet i Sverige är det inte säkert att det är lönsamt att lägga produktionen i Baltikum eller Polen längre.