JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Semcon satsar på Zigbee
Konsultföretaget Semcon har utvecklat ett större Zigbeenät för orkanskydd i USA och i samma veva blivit partner till Texas Instruments inom strömsnåla radionät. Nu hoppas man på fler Zigbee-uppdrag.
De kunder som vill ha utvecklingshjälp kring Texas Instruments Zigbee-kretsar kommer framöver att bli rekommenderade att kontakta Semcons avdelning för inbyggda system i Stockholm. Det är en konsekvens av Semcons nyvunna status som partner till Texas Instruments inom strömsnåla trådlösa nät.

Bakom ligger utvecklingen av Zigbee-baserad elektronik till orkanskyddet Maestroshield som Semcon utvecklat åt det amerikanska företaget US Shutter. Konstruktionen bygger på Zigbee-komponenter från norska Chipcon, som Texas Instruments förvärvade vid årets början. Projektet påbörjades i januari och nu levereras prototypen.

Image
Jyri Jöe
- Jag tror inte att det är så många som faktiskt har en produkt som ska ut på marknaden som är baserad på Zigbee, säger Jyri Jöe, chef för Semcons avdelning Embedded Design.

Det var han som drog igång företaget satsning på Zigbee, genom att börja rekrytera konsulter i januari. I dagsläget består avdelningen av 18 konsulter, varav fyra har spetskompetens inom Zigbee.

Jyri Jöe är övertygad om att marknaden för hemautomation kommer att växa rejält framöver.

- Och Zigbee har många fördelar framför Bluetooth för just hemautomation, säger han.

De största fördelarna är låg strömförbrukning och att sovande noder kan aktiveras snabbt. Att ansluta och aktivera en nod i ett Zigbeenät ska inte ta mer än 30 millisekunder. En sovande nod kan väckas på 15 millisekunder.

- En annan fördel är att Zigbeenät kan ha upp till 65 000 enheter anslutna, medan Bluetooth bara kan ha åtta enheter, säger Jyri Jöe.

Bluetooth klarar visserligen högre datatakt - upp till 1 Mbit/s, medan Zigbee bara klarar 250 kbit/s.

- Men för hemautomation är låg strömförbrukning viktigare. En Zigbeenod ska klara sig i flera år på ett vanligt alkaliskt AAA-batteri, säger Jyri Jöe.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)