JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska solceller säljs till Tyskland
ImageDen tyska solcellstillverkaren Q-Cells köper två tredjedelar av Uppsalabaserade Solibro som utvecklar solceller baserade på tunnfilmsteknik. Q-Cells planerar dessutom att investerar runt en halv miljard kronor i en fabrik i tyska Thalheim.
Solibro har under en längre tid varit på jakt efter pengar för att bygga en fabrik för tillverkning av de solceller i tunnfilmsteknik på glassubstrat som företaget utvecklat. Tekniken är billigare än kiselbaserade alternativ och verkningsgraden för Solibro metod kallad CIGS, koppar-indium-gallium-selen, ligger runt 12 procent. I labbförsök har man nått upp till 18,5 procents verkningsgrad.

Q-Cells, som är världens näst största producent av solceller, betalar 36 miljoner kronor för 67,5 procent av Solibro. Dessutom kan ägarna få dela på ytterligare 180 miljoner kronor om vissa tekniska mål uppfylls.

För att kunna tillverka solcellerna måste Q-Cells investerar runt en halv miljard kronor i en fabrik. Den ska byggas i tyska Thalheim och får en kapacitet på 25 till 30 MW per år.

Utvecklingen, som leds av Lars Stolt, blir dock kvar i Uppsala.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)