JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mitrionics tar in 42 miljoner kronor
Lundabaserade Mitrionics, som utvecklat en FPGA-kompilator för superdatortillämpningar, har tagit in ytterligare 42 miljoner i riskkapital. Pengarna ska användas för att stärka hela företaget, från utveckling till försäljning och support.
– Vi är glada över investeringen från vår nya investerare Grande Ventures och från våra befintliga ägare Creandum och Teknoinvest, säger företagets vd Anders Dellson i ett pressmeddelande.

– Efterfrågan på vår teknik för att accelerera applikationer är stor, särskilt inom bioinformatik. Med den här investeringen kommer vi att förstärka organisationen inom marknad, försäljning och support, då främst i USA, och inom produktutveckling i Lund.

Mitrionics har utvecklat en FPGA-kompilator kallad Mitrion som gör att beräkningstunga tillämpningar inom till exempel finans-, medicin- eller geoteknikområdet kan acceleraras 10-30 gånger. Dessutom sjunker energiförbrukningen.

FPGA:an arbetar parallellt med processorn och sitter normalt på ett instickskort i servern. Företaget demonstrerade nyligen en tillämpning tillsammans med datortillverkaren SGI:s där man letar efter sekvenser av gener i arvsmassan.

Enligt SGI och Mitrion går det sexton gånger raskare med SIG:s bladserver som kopplats samman med en modul med två stycken Xilinx Virtex4 LX200 än med en 1,4 GHz Itanium 2-server, tio gånger raskare än en 2,8 GHz fyrkärnig Opteronserver och fyra gånger raskare än en 3 GHz fyrkärnig Xeonserver.

Dessutom sägs energiförbrukningen per sökning bara vara en tiondel av den som Opteron- och Xeonutrustningen gör av med.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)