JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sharp och AMD klättrar på topplista
Sharp och AMD är de två klara vinnarna när halvledarförsäljningen för tredje kvartalet nu summeras. Sharp tar sig förbi både Texas Instruments och ST för att landa på en tredjeplats medan AMD tar sig in på tiondeplatsen för första gången.
Toshiba växte med imponerande 40,3 procent mellan andra och tredje kvartalet i år. Förklaringen stavas NAND-flash där Toshiba varit mycket framgångsrikt. Företaget hamnar därmed på en tredjeplats i topp-tio-listan över världens största halvledartillverkare. Det är den bästa placeringen sedan år 2000 då Toshiba låg på en andraplats efter Intel.

AMD växte med 18 procent från andra till tredje kvartalet och fortsätter att göra bra ifrån sig i kampen med Intel. Företaget avancerar tre placeringar och landar på en tiondeplats.

För de europeiska halvledartillverkarna går det sämre. ST faller tre placeringar från en fjärde till en sjundeplats och NXP ramlar ut från listan med sin elfteplats. IC Insigts har valt att ta med även foundrys i sin lista vilket påverkar de europeiska tillverkarnas placeringar negativt eftersom TSMC avancerar en placering till femteplatsen.

Ut från tio-i-topp åker Freescale som landar först på en 16:e plats. Företaget dras med av Motorolas problem på mobiltelefonmarknaden. Motorola tappade nyligen andraplatsen till Samsung och har en marknadsandel på bara 13 procent (37,2 miljoner mobiler) för tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med samma period förra året då företaget hade 22 procent vilket motsvarade 53,7 miljoner sålda mobiler.

Image
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)