JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 24 miljarder euro till nanoteknik
Catrene blir namnet på det paneropeiska forskningsprogram kring nanoteknik som startar efter nyår och som för vidare stafettpinnen från sina föregångare Medea+, Medea och Jessi.
Forskningsprogrammet Medea+ som syftar till att stärka europeisk halvledar- och elektronikindustri tar slut nästa år. Det har länge varit oklart vad som skulle hända därefter. Nu meddelar sekretariatet för Medea+ att man lyckats få till en fortsättning kallad Catrene, vilket ska uttydas Cluster for Application and Technology Research in Europe on NanoElectronics.

Projektet är precis som sina föregångare industridrivet med uppbackning från de lokala myndigheterna - Vinnova för Sveriges del - får en budget på 4 000 manår per år vilket motsvarar cirka 6 miljarder euro per år.

Catrene blir på fyra år med möjlighet till en förlängning på ytterligare fyra år. Programmet kommer att omfatta alla steg i värdekedjan, från tillämpningar, system och halvledartillverkning ner till material och utrustningsleverantörer. Stödet riktas till såväl företag som forskningsinstitut, högskolor och universitet.

Medea+ har under sina åtta år hjälpt de europeiska halvledartillverkarna att hålla jämna steg med sina konkurrenter. Bland annat har de utveckla tre genrationer CMOS-processer och utöka sina marknadsandelar.

Medea+ har också stöttat den europeiska systemindustrin, däribland tillverkare av smarta kort, av fordonselektronik och bildsensorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)