JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Av miljöskäl blir det från januari 2009 förbjudet att använda glödlampor på Irland. Konsumenterna hänvisas till att använda lågenergilampor, lysrör eller lysdioder.
Som första EU-land har Irland infört en lag om glödlampsförbud, som träder i kraft 1 januari 2009. Miljöministern John Gormley hoppas att förbudet ska minska utsläppen av koldioxid med 700 000 ton per år, och att landets konsumenter ska spara 185 miljoner euro på sina elräkningar.

Huruvida detta strider mot EUs principer om rörlighet av varor kan diskuteras. Konstateras kan dock att andra länder i EU har funderat i liknande banor.

I Storbritannien planeras enligt tidningen EE Times en "frivillig överenskommelse" mellan ett antal större butikskedjor att från 2011 sluta med glödlampsförsäljning. I Frankrike har president Sarkozy gett muntligt stöd för ett förbud från 2010. Hollands miljöminister Jacqueline Cramer, förr anställd på Philips, har tidigare sagt sig vara för en utfasning av glödlampor från 2011, men har nu ändrat sig och stöder glödlampstillverkarnas förslag om gradvis utfasning fram till 2019.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus