Precis som Elektroniktidningen spekulerade var det lysdiodsjätten Osram som tog hem Framtidspriset, den tyska nationens främsta pris för tekniska innovationer. Utvecklarna Klaus Streubel, Stefan Illek och Andreas Bräuer på samarbetspartnern Fraunhofer fick dela på 250 000 euro utdelade av Tysklands president.
En ny produktionsmetod som resulterar i lysdioder i tunnfilmsteknik med högre verkningsgrad än vad som tidigare varit möjligt - det är vad forskarna på Osram och Fraunhoferinstitutet utvecklat. Det innebär lägre värmeförluster, vilket gör att lysdioderna kan göras betydligt mer ljusstarka eller packas tätare intill varandra och bilda en lysande yta.
Innovationen används i Osrams lysdioder som säljs under varumärket Ostar.
För innovationen får utvecklarna ta emot Framtidspriset, det mest prestigefyllda priset i Tyskland för forskning och utveckling. Priset, som är på 250 000 euro plus äran, delades i år ut för elfte gången. Bland tidigare mottagare märks årets nobelpristagare i fysik, Peter Grünberg, som fick priset 1998.
Lysdiodernas närmaste medtävlare om årets pris var en extrem-UV-teknik för halvledarproduktion med geometrier under 20 nm, se artikel (länk) .