JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Image
Illek och Streubel
Precis som Elektroniktidningen spekulerade var det lysdiodsjätten Osram som tog hem Framtidspriset, den tyska nationens främsta pris för tekniska innovationer. Utvecklarna Klaus Streubel, Stefan Illek och Andreas Bräuer på samarbetspartnern Fraunhofer fick dela på 250 000 euro utdelade av Tysklands president.
En ny produktionsmetod som resulterar i lysdioder i tunnfilmsteknik med högre verkningsgrad än vad som tidigare varit möjligt - det är vad forskarna på Osram och Fraunhoferinstitutet utvecklat. Det innebär lägre värmeförluster, vilket gör att lysdioderna kan göras betydligt mer ljusstarka eller packas tätare intill varandra och bilda en lysande yta.

Innovationen används i Osrams lysdioder som säljs under varumärket Ostar.

För innovationen får utvecklarna ta emot Framtidspriset, det mest prestigefyllda priset i Tyskland för forskning och utveckling. Priset, som är på 250 000 euro plus äran, delades i år ut för elfte gången. Bland tidigare mottagare märks årets nobelpristagare i fysik, Peter Grünberg, som fick priset 1998.

Lysdiodernas närmaste medtävlare om årets pris var en extrem-UV-teknik för halvledarproduktion med geometrier under 20 nm, se artikel (länk) .
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)